Україна

У Раді заговорили про економічну мобілізацію


У Раді заговорили про економічну мобілізацію

Економічна мобілізація полягатиме в тому, щоб бізнес, який не має можливості платити за бронь працівника 20 тисяч гривень податку, міг би надавати свої послугу військовим з аналогічною вартістю.

У Верховній Раді розробляють законопроєкт щодо запровадження економічної мобілізації паралельно з економічним бронюванням. Про це сказав голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха на брифінгу, повідомляє Укрінформ у середу, 17 липня.

За його словами, при запровадженні економічного бронювання не всі маленькі бізнеси матимуть змогу платити за своїх працівників, тому військові запропонували концепцію економічної мобілізації як додаток до ідеї економічного бронювання.

“Уявіть, що у вас є СТО. Це СТО не має фінансової можливості сплатити 20 тисяч гривень за одного працівника на місяць за бронь. Але воно має попит серед тих самих військових, які постійно лагодять свої машини. Тоді ми вводимо категорію “економічної мобілізації””, – заявив нардеп.

Наталуха підкреслив, що економічна мобілізація полягатиме в тому, щоб бізнес, який не має можливості платити за бронь працівника 20 тисяч гривень податку, міг би надавати безкоштовно товар, роботу чи послугу, на які є попит серед військових, з аналогічною вартістю.

Фактично це означає, що на суму вартості бронювання потрібно надати послуг на ту саму суму. Наприклад, ви хочете забронювати чотирьох працівників, це сума 80 тисяч гривень на місяць, тобто ви як власник бізнесу маєте укласти контракт з якоюсь бригадою на безкоштовні послуги в межах 80 тисяч гривень на місяць. І за це отримаєте право броні чотирьох працівників, – пояснив він.

Нардеп підкреслив, що концепція економічної мобілізації ще в розробці. Її поєднають в одному законопроєкті з економічним бронюванням, проте про терміти подання такого законопроєкту не йдеться.

Як повідомлялося, у Раді пропонують дозволити бізнесу бронювати працівників за умови сплати за кожного із них 20 тисяч гривень військового збору щомісяця.

Також у Раді зареєстровано два альтернативних законопроєкти, що включають: модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад 35 тис. гривень та змішану модель – 35 тис. гривень зарплати для найманого працівника, 20 тис. гривень військового збору для ФОП.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × two =

Back to top button