Україна

У Польщі минулого року працювало нелегально майже 5000 українців


У Польщі минулого року працювало нелегально майже 5000 українців

Польська Національна інспекція праці встановила, що 4,8 тисячі громадян України в 2023 році працювали нелегально.

Практично 4,8 тисячі українців на території Польщі в 2023 році працювали нелегально, найбільше таких випадків виявлено в будівельній галузі. Про це свідчать дані Національної інспекції праці (PIP), повідомляє Міграційна платформа EWL.

У 2023 році інспектори здійснили 9,1 тис. перевірок легальності працевлаштування іноземців, а також провели 39,4 тис. перевірок законності доручення працедавцями роботи. Найбільше це стосувалося громадян України – 29,6 тис. перевірок. Під час перевірок на нелегальних роботах торік виявлено 4747 громадян України (у 2022 році – 3948 громадян України).

Кожен четвертий нелегально працевлаштований українець працював на будівництві. Багато громадян України виконували роботу незаконно у сфері адміністративних послуг, через агентства тимчасової зайнятості, у промисловій переробці та в галузі розміщення та харчування.

В інспекції повідомили, що у 2023 році від українців надійшло 2,6 тис. скарг на умови працевлаштування. Це майже вдвічі більше, ніж у 2022 році. 

Нині для українців спрощено доступ до ринку праці в Польщі: достатньо оформити статус тимчасового захисту та обов’язково укласти трудовий договір перед тим, як розпочати роботу з перевіреним роботодавцем.

Однак через бажання заробити більше, люди погоджуються працювати без трудового договору – це одна з найпоширеніших схем нелегального працевлаштування. У зв’язку з цим, недобросовісний роботодавець може затримувати зарплату, платити не все або взагалі не заплатити. 

Польща має намір обмежити виплати для українських біженців

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 × 3 =

Back to top button