Україна

У половини українців, які працюють, знизилася зарплата – опитування


У половини українців, які працюють, знизилася зарплата - опитування

Соціологи повідомили, що в Україні значна частина почала отримувати заробітну плату менше, ніж до війни. Також вони зазначають, що зросла кількість тих, хто втратив роботу.

 
В Україні уповільнилася динаміка показників повернення на робочі місця, яка спостерігалася останні три місяці. Кількість тих, хто втратив роботу, збільшився до 39%. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування України під час війни Зайнятість та доходи, проведеного соціологічною групою Рейтинг 23-24 липня.
 
Зокрема, серед тих, хто працював до війни, зараз працюють 59%: повноцінно – 34%, віддалено або частково – 19%, знайшли нову роботу – 6%.
 
Також опитування показало, що зросла кількість тих, хто роботу все ж таки втратив (з 35% у червні до 39% у липні поточного року). Найбільше таких серед жителів сходу, жінок, які працюють у приватному секторі або мають власну справу, а також внутрішньо переміщених осіб.
 
За регіонами спостерігається подальше зростання безробітних серед жителів сходу (у червні – 53%, у липні – 57%), також помітне певне зростання кількості тих, хто втратив роботу, і серед мешканців центральних (37%) та західних (32%) областей. Крім того, половина працюючих повідомили про зниження зарплати на 10% і більше. У 43% респондентів зарплата не змінилася, у 9% – зросла.
 
Відносна більшість (57%) готова продовжувати працювати навіть у разі зменшення заробітної плати, 40% шукатимуть нову роботу. Останніх більше серед молоді, які працюють у приватному секторі або на себе.
 
Серед працюючих домінує впевненість у збереженні свого робочого місця у наступні півроку (переконані у цьому – 83%) та 11% опитаних не впевнені у цьому, переважно, серед тих, чий дохід зменшився на більш ніж 50%.
 
Серед тих, хто втратив роботу на час війни, лише третина активно її зараз шукає. Ще 23% думають над цим, і 41% – займають вичікувальну позицію.
 
Домінуючим критерієм у виборі бажаної роботи сьогодні є зарплата (70%). Також відносно важливим для респондентів є графік та безпека місця роботи (23-24%).
 
Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) серед 1000 респондентів, віком від 18 років, у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму, Донбасу та територій, де відсутній український мобільний зв’язок. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: трохи більше 3.1%.
 
Нагадаємо, у червні ринок праці в Україні продовжував відновлюватися. Кількість вакансій зросла на 67% до 35,5 тисячі, що втричі менше, ніж до початку війни.
 
Окрім того, українські ЗМІ раніше повідомляли, що народним депутатам скоротили виплати на час війни.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button