Україна

У полоні 28 тисяч цивільних українців – омбудсмен


У полоні 28 тисяч цивільних українців - омбудсмен

Є випадки, коли у полон захоплюють тільки за проукраїнські вислови українців, які старше 80-85 років, зазначив Дмитро Лубінець.

Станом на початок грудня у російському полоні перебувають 28 тисяч цивільних громадян України. Такі дані озвучив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє Укрінформ у четвер, 7 грудня.

“Цивільні заручники – це, на мій погляд, нова система придушення цивільного населення на ТОТ. Станом на зараз 28 тисяч підтверджених громадян України знаходяться у полоні РФ”, – сказав він під час міжнародної конференції з прав людини “Свобода або страх”.

Лубінець підкреслив, що українська влада не може перевірити їхній стан, не може отримати доступ до російських тюрем і не може передати їм ліки.

“Окремий список з-поміж цих 28 тисяч – це 2 тисячі громадян України, вік яких складає більш ніж 65 років. Є випадки, коли у полон захоплюють тільки за проукраїнські вислови українців, які старше 80-85 років. І вкотре ми нічого не можемо з цим зробити”, – заявив омбудсмен.

Лубінець закликав міжнародну спільноту допомогти українській державі захистити своїх громадян і повернути їх.

Зазначимо, що у листопаді повідомлялося про 4337 полонених громадян України, з яких 3574 військових та лише 763 цивільних.

Нагадаємо, що з серпня Росія фактично заморозила обміни полоненими з Україною.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button