Україна

У ПФУ пояснили – як замінити паперову трудову книжку на електронну

В Україні продовжується впровадження електронних трудових книжок і оформити документ у цифровому форматі може вже зараз будь-хто, повідомляє 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

З 10 червня 2021 року набув чинності закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів з обліку трудової діяльності в електронній формі, – розповіла Олена Орлова, начальниця відділу формування електронних трудових книжок управління інформаційних систем ГУ ПФУ в Київській області.

“Саме він передбачає скасування паперової трудової книжки. Це буде наповнення Реєстру застрахованих осіб, відповідно, відомості у нас і зараз наповнюються, з 2000 року, і триватимуть. Тобто, вся трудова діяльність, яка була до 2004 року, буде внесена в Реєстр застрахованих осіб”, — пояснила фахівець.

За її словами, аби замінити паперовий документ на електронний, страхувальник повинен подати сканкопії трудової книжки на портал Пенсійного фонду України (ПФУ).

“Наші співробітники оброблять це звернення. Відомості будуть в Реєстрі застрахованих осіб після виконання цього звернення. І видається на руки застрахованій особі ця паперова трудова книжка. Тільки за бажанням. Якщо найманий співробітник захоче продовжувати паперову, тоді буде у нього паперова. Зараз у нас взагалі триває наповнення Реєстру застрахованих осіб персоніфікованими відомостями, тому що вже подається звітність 2000 року”, — пояснила представник ПФУ.

Вона зауважила, що користуватися електронним документом дуже зручно.

“Нині вже не потрібне особисте звернення людини до Пенсійного фонду. Можна зайти в особистий кабінет на вебпорталі, скористатися кваліфікаційним електронним підписом і подати заяву на призначення пенсії. Можна буде подати будь-яку заяву онлайн, яка, наприклад, передбачає призначення, перерахунок, можна замовити будь-яку довідку. Також можна записатися в електронну чергу на відвідування Пенсійного фонду і не стояти в чергах”, — зазначила Орлова.

З 10 червня набув чинності закон України, яким запроваджується облік трудової діяльності в електронній формі.

Згідно з законом, ПФУ протягом п’яти років має включити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні дані про трудову діяльність працівників на підставі відомостей, наданих страхувальниками.

Як зазначається, за наявності повної інформації в реєстрі застрахованих осіб про всі періоди трудової діяльності особи пенсію за віком призначать автоматично (без звернення особи) з дня, що слідує за днем досягнення пенсійного віку.

Водночас уточнюється, що за бажанням особа може одержувати пенсію з більш пізнього віку.

 

 

 

 

Back to top button