Україна

У ОП обговорили механізм компенсації збитків від РФ


У ОП обговорили механізм компенсації збитків від РФ

Учасники наради на Банковій обговорили перебіг переговорного процесу з примусового вилучення активів РФ на користь України.

Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо відшкодування Україні збитків, завданих збройною агресією Росії. Про це повідомляється на сайті глави держави у суботу, 6 серпня.

 

Зеленський зазначив, що питання компенсації збитків, завданих російським вторгненням, це важливий елемент відповідальності, яку має зазнати держава-агресор.

З метою створення та впровадження механізму компенсації президент сформував спеціальну робочу групу під головуванням керівника Офісу президента Андрія Єрмака, до якої увійшли представники Кабміну та провідні українські та іноземні юристи-міжнародники.

Учасники наради обговорили хід переговорного процесу щодо примусового вилучення активів РФ на користь України та скоординували кроки у цьому напрямку.

Зокрема, триває робота над створенням спеціальної компенсаційної комісії шляхом укладання багатостороннього міжнародного договору із партнерами України. Ця комісія зможе розглядати заяви про відшкодування шкоди, заподіяної війною.

Важливим кроком для забезпечення міжнародно-правового фундаменту цього механізму стало ухвалення 22 червня поточного року Парламентською асамблеєю Ради Європи резолюції, в якій йдеться про те, що Рада Європи просуватиме і забезпечуватиме впровадження всеосяжної системи відповідальності за агресію проти України шляхом впровадження інституційного компенсаційного механізму для нашої держави. Подібна робота проводиться в ОБСЄ, Європарламенті, ООН та інших організаціях.

Крім того, Україна проводить переговори з партнерами про те, яким чином російські активи, які зараз заморожені у різних юрисдикціях, можуть бути стягнуті та спрямовані на відшкодування завданих війною збитків.

Під час наради було зазначено, що партнери України не ставлять під сумнів, що це має бути зроблено, і питання лише у тому, щоб знайти юридичний механізм.

Нагадаємо, Кабмін розробив методику оцінки збитків підприємств у результаті війни із РФ. Вона застосовуватиметься як для подання заяв на компенсацію, так і для підготовки судових позовів проти Росії.


Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button