Україна

У “нових” дронах РФ знайшли лише один російський компонент – експерт


У нових дронах РФ знайшли лише один російський компонент - експерт

Блок Комета, який входить до системи навігації дронів Shahed-136, має основним завданням знижувати вплив систем РЕБ на літальний апарат.

У “нових” дронах російського виробництва типу Shahed-136/Герань-2 єдиним суто російським компонентом є блок Комета із системи навігації. Це свідчить про те, що хоча БПЛА й виробляються ймовірніше всього вже на території РФ, велика частина складових має іноземне походження. Про це заявив директор Київського науково-дослідного інститут судових експертиз Олександр Рувін.

“Проведені нашими експертами дослідження показують, що навіть у Кометах, здавалося б суто російських компонентах, містяться багато дрібних іноземних складових”, – зазначив він.

Першочергово Комета була розроблена для захисту навігаційних сигналів.

За словами Рувіна, до її лінійки входить кілька блоків із різним конструктивним виконанням; вони характеризуються високою стійкістю до засобів радіоелектронної боротьби.

“Компонент встановлювали на літальні апарати інших зразків (наприклад, БПЛА Орлан-10), його основне завдання – зниження впливу систем РЕБ на літальні апарати”, – пояснив директор КНДІСЕ.

Він додав, що зважаючи на тиск санкцій та зниження потужностей російського військово-промислового комплексу, блоки Комета нині використовуються для комплектації Shahed-136.

На думку експерта, через таку модифікацію росіяни намагаються знайти варіанти імпортозаміщення іноземних деталей та максимально здешевити й уніфікувати виробництво цих БПЛА.

Зазначається, що наразі фахівці КНДІСЕ працюють над повною ідентифікацією компонентної бази “нових” російських безпілотників. На дослідження надходять як вцілілі, так і дуже пошкоджені частини й уламки Shahed-136 з вбудованою Кометою.

“За кожним об’єктом дослідження ми надаємо максимально повну та детальну інформацію, яку можливо ідентифікувати. Ці дані є основою для подальшої роботи української сторони зі світовою спільнотою”, – наголосив Рувін.

За його словами, відомі випадки використання Комети у плануючих авіабомбах з модулями планерування та корекції. Ці факти наразі також досліджуються.

Блоки Комета нині використовуються для комплектації Shahed-136. Фото: Київський науково-дослідний інститут судових експертиз

Нагадаємо, на території Росії запущено масове виробництво БПЛА Shahed. Росіяни модернізують безпілотники та роблять сотні одиниць баражуючих боєприпасів.

Як писали ЗМІ, у РФ проблеми із постачанням дронів через обмеження Китаю. Введені владою КНО обмеження на експорт безпілотників серйозно ускладнили їхні поставки в РФ і призвели до дефіциту низки комплектуючих.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button