Україна

У НАЗК заявили, що реєстр корупціонерів може різко зрости


У НАЗК заявили, що реєстр корупціонерів може різко зрости

У реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, наразі перебуває більше 40 тисяч посадовців.

Заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник заявив, що в Україні держреєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, може різко зрости. Про це він сказав на брифінгу в Івано-Франківську, передає Укрінформ.

“Декларування було призупинено, і багато забули подати декларації при звільненні, а це також правопорушення, яке пов’язане з корупцією. Зараз у нас більше 40 тисяч повідомлень про несвоєчасну подачу декларацій. Це може сприяти тому, що кількість осіб у реєстрі порушників може різко зрости”, – зазначив Ситник.

Він додав, що найбільше декларацій не подали ті особи, які були звільнені з роботи у державній службі у період, коли декларування було призупинено.

“У нас більше 80% повідомлень про несвоєчасну подачу декларацій це відносно осіб, які вже звільнені”, – уточнив Ситник.

За його словами, коли людина не перебуває на державній службі близько року, вона про декларування просто забуває. Втім, це не знімає відповідальності. До того ж законодавство, яке регламентує видалення осіб з цього реєстру через певний період часу, після ухвалення Верховною Радою ще не підписав Президент України Володимир Зеленський. Тому перебування осіб у цьому реєстрі поки є пожиттєвим.

У реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, наразі перебуває більше 40 тисяч посадовців. Найбільше цей реєстр використовують при перевірці здійснення держзакупівель.

Нагадаємо, у минулому році НАЗК відкрило доступ до Реєстру корупціонерів.

У 2023 році до реєстру корупціонерів потрапили 2420 осіб, це майже утричі менше порівняно з довоєнним 2021 роком (7 тис.). Найбільше людей потрапило до реєстру через пропозицію чи обіцянку неправомірної вигоди за дії або бездіяльність у владі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen − 13 =

Back to top button