Україна

У Національному банку оголосили про завершення економічної кризи в Україні

Голова регулятора Кирило Шевченко заявив, що очікує на сповільнення інфляції восени 2021 року та досягнення рівня 5% у першому півріччі 2022 року

Національний банк згортає антикризові заходи підтримки банків через завершення економічної кризи.

Про це заявив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб, – інформує 1NEWS.

«Криза закінчилася. Економіка цього року зросте, вже зростає, як ми бачимо у другому кварталі на тлі низької бази минулого року», — сказав він.

На думку Сологуба, згортання Нацбанком антикризових заходів — зокрема довгострокового рефінансування та процентного свопу, які припинять з 1 жовтня, — не матиме негативних наслідків.

Водночас голова регулятора Кирило Шевченко заявив, що очікує на сповільнення інфляції восени 2021 року та досягнення рівня 5% у першому півріччі 2022 року.

«Цьому сприятимуть поступове вичерпання ефекту низької бази порівняння, надходження на ринки нового більшого врожаю, стабілізаційний вплив стриманішої монетарної політики Національного банку, зокрема через валютний канал», — розповів він.

Очільник Нацбанку зазначив, що зростання споживчих цін у травні сягнуло 9,5% в річному вимірі, а базова інфляція прискорилася до 6,9% — насамперед через подорожчання соняшникової олії та продуктів харчування, складовою виробництва яких вона є.

«Інфляційні очікування бізнесу та населення, хоч і лишалися підвищеними, але стабілізувалися в останні місяці. Ознаки прискорення фундаментального інфляційного тиску понад прогноз наразі не спостерігаються», — наголосив Шевченко.

Джерело: Нацбанк

Back to top button