Україна

У Нацбанку розповіли про поширені види шахрайства під час війни

У Нацбанку розповіли про поширені види шахрайства під час війни

Фото: РБК-Украина

НБУ назвав найпоширеніші види шахрайства під час війни

Аферисти під час війни винайшли нові види обману довірливих людей. В НБУ виділили чотири найпоширеніших види шахрайства.

 

З початком війни в Україні активізувалися шахраї, винаходячи нові види обману довірливих людей. У прес-службі НБУ назвали чотири найпоширеніші види шахрайства, що з’явилися під час війни.

 

Начальник управління зі зв’язків із громадськістю та фінансовою поінформованістю департаменту комунікацій НБУ Леся Войтицька виділила основні сценарії дій аферистів:

 

1. Фейкові оголошення про оренду житла чи евакуацію.

 

Переселенцям пропонують орендоване житло в безпечних регіонах або виїзд із гарячих точок, просять внести передоплату на картку, а після отримання грошей зникають.

 

2. Фейкові SMS-розсилки про фінансову допомогу в межах підтримки.

 

Розсилаються SMS-повідомлення про грошову допомогу: “Vam narahovano Groshova dopomoga PB24 6500. Zarahuvatu…” і далі йде посилання. За цим посиланням не можна переходити, попереджають в НБУ.

 

3. Фейковий збір благодійних коштів.

 

Публікуються оголошення про збирання грошей на лікування дітей, які нібито постраждали від військової агресії, використовуючи фото з інтернету, які є у вільному доступі, або ж створюють фішингові (шахрайські) сайти, дуже схожі на сайти справжніх благодійних фондів, які збирають кошти на підтримку ЗСУ. Крім того, у соцмережах зламують сторінки і від імені власників збирають кошти на амуніцію нібито “особисто для себе” у зв’язку з відходом на фронт.

 

4. Фейкові оголошення про продаж військової амуніції.

 

В інтернеті з’являються оголошення про продаж бронежилетів та інших спеціальних товарів для військових. Отримавши передоплату, аферисти зникають, як і інших випадках. Іноді амуніцію таки продають, але це можуть бути браковані бронежилети, які не захищають від куль.

 

“Будьте обережні, довіряйте лише перевіреній інформації та бережіть себе і рідних. Про випадки шахрайства повідомляйте Кіберполіції: [email protected]”, – нагадують у прес-службі НБУ.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button