Україна

У МОЗ заявили, що перевірка наявності COVID-сертифіката законна

Перевірка наявності документа про вакцинацію від Covid-19 законна, це не є розголошенням медичної таємниці. Про це повідомляє прес-служба МОЗ, пише 1news, посилаючись на 112ua.

Як пояснюють у МОЗ, відповідно до статті 39-1 Закону Про основи законодавства України Про охорону здоров’я, пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, отримані при його медичному обстеженні. Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря або діагноз, а в документах про вакцинацію цих відомостей немає.

“Таким чином, правоохоронці при перевірках дотримання карантинних правил можуть зажадати у громадян пред’явити Covid-сертифікат, не порушуючи при цьому закон”, – йдеться в повідомленні.

У МОЗ нагадали, що норма про наявність документа про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек і всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епідопасності. У цих закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документа про щеплення.

У МОЗ підкреслили, що на “червоному” рівні епіднебезпеки працювати можуть тільки ті громадські установи, де 100% персоналу і відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на Covid-19 – значить, в них можна вимагати документи про вакцинацію.

“У разі, якщо відвідувачі таких закладів відмовляються їх надати, підприємство має повне право відмовити у своїх послугах”, – резюмували в МОЗ.

Back to top button