Україна

У МОЗ заявили про ліквідацію спалаху гепатиту A на Вінниччині


У МОЗ заявили про ліквідацію спалаху гепатиту A на Вінниччині

Зараз медики виявляють “вторинні” випадки інфікування у сімейних вогнищах, тобто серед рідних пацієнтів, які не виявили бажання зробити щеплення.

Спалах вірусного гепатиту A на Вінниччині ліквідовано. Однак можливі поодинокі випадки захворювання. Про це заявив головний санітарний лікар України, заступник голови МОЗ Ігор Кузін, передає пресслужба відомства.

“Спалах завершується: кількість як госпіталізованих, так і нових випадків на Вінниччині зменшується, що підтверджує ефективність протиепідемічних заходів і відсутність постійного джерела інфікування. Однак через тривалий інкубаційний період (14-28 днів, – ред.) і можливий безсимптомний перебіг захворювання щонайменше протягом одного-двох місяців ми ще будемо реєструвати поодинокі випадки захворювання на гепатит A. Зараз медики виявляють “вторинні” випадки інфікування у сімейних вогнищах, тобто серед рідних і близьких пацієнтів, які не виявили бажання зробити щеплення проти гепатиту A під час безоплатної екстреної вакцинації кола контактних осіб”, – розповів він.

За словами Кузіна, з 16 жовтня по 7 грудня лабораторно підтвердили 333 випадки захворювання. 30 пацієнтів нині лікуються, 267 людей виписані.

Головний санітарний лікар України також розповів, що для локалізації поширення вірусного гепатиту A доставили понад дві тисячі доз вакцини. Майже сім сотень медиків, серед яких працівники стаціонару, швидкої допомоги та фахівці громадського здоровʼя, залучені до ліквідації спалаху, отримали безоплатні щеплення.

Крім того, були вакциновані рідні пацієнтів із підтвердженим діагнозом. Такі щеплення отримала 151 людина.

Нагадаємо, у Вінницькій області станом на 1 грудня лабораторно підтверджено 323 випадки захворювання на гепатит А. Усього в регіоні було зафіксовано 385 випадків захворювання, з них 54 – у дітей.

як повідомлялося, випадки захворювання гепатитом А виявили на Закарпатті та в Дніпропетровській області, а також у Луцькій громаді Волинської області.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button