Україна

У МОЗ розповіли, коли варто пити жарознижуючі при ГРВІ

В Міністерстві охорони здоров’я розповіли коли варто пити жарознижуючі при ГРВІ, пише 1NEWS, посилаючись на 112.ua.

Температура тіла людини залежить від багатьох чинників, як зовнішніх так і внутрішніх, зокрема від часу доби, віку, фізичної активності чи вживання їжі. Наприклад, у спортсмена після двогодинного інтенсивного бігу (після подолання марафонської дистанції) температура може збільшуватися до 40—41 градусів.

Температура тіла може відрізнятися від середнього показника протягом доби: до 4-ї години вона знижується, а до 17-ї — піднімається. Коливання можуть досягати 1 градус.

У жінок температура тіла змінюється протягом менструального циклу. У першій половині циклу вона може бути нижча на 0,5 градуса, ніж у другій (постовуляційний).

Ступені підвищення температури тіла:

  • субнормальна (спостерігається у людей похилого віку і різко ослаблених людей) – 35-36 градусів;
  • субфебрильна (слабка) – коли температура підвищується не більше, ніж на 1 °С за максимальну нормальну температуру;
  • фебрильна (помірна) – температура підвищується на 1-2 градуси;
  • піретична, або високу – до З градусів;
  • гіперпіретична (дуже високу) – більше ніж на З градуси, порівняно з максимальною нормою.

Також температура тіла людини залежить від того, як ви її вимірювали. Фактори, що впливають на показники:

  • тип термометру (ртутний, електронний, рідкокристалічний, інфрачервоний);
  • місце вимірювання (у ротовій порожнині, на чолі, у пахвовій западині, у вусі, у прямій кишці);
  • частота вимірювань;
  • умови та спосіб вимірювання.

У пахвовій западині, як правило, температура нижча від базової на 0,8 градусів. У вусі показник може значно коливатися від реальної температури. Це залежить від наявності вушної сірки. Вимірювання у ротовій порожнині температури дасть в середньому нижчий показник  на 0,5 градуса, натомість, у прямій кишці – вищий на 0,5 градуса.

Вплинути на результати може також жування гумки перед вимірюванням. Воно підвищує температуру у роті та вусі. Такий же вплив має куріння.

Пам’ятайте, що нормальний діапазон температури тіла є змінним і показує різницю в добовому, сезонному, менструальному циклах.

Знижувати температуру при гарячці у дітей та дорослих потрібно за різними показниками термометра.

Дітям потрібно знижувати температуру, яка сягає позначки 38 градусів. У дорослого пацієнта позначка термометра повинна перевищувати 38,5 градусів для того, щоб приймати жарознижувальні препарати.

Для зняття гарячки потрібно використовувати парацетамол або ібупрофен. Не вживайте ацетилсаліцилову кислоту (аспірин) для зниження температури. При застосуванні аспірину можливий синдром Рея, що викликає тяжкі ускладнення, як печінкову недостатність та енцефалопатію.

Поради:  

  • не збивайте температуру, якщо вона нижче позначки 38 – 38,5 градусів;
  • не використовуйте для зниження температури аспірин;
  • при зниженні температури тіла звертайте увагу не лише на позначку термометра, але й на самопочуття;
  • не натирайте себе/дитину алкоголем, щоб збити температуру.

Детальніше про те, як розпізнати і, що ще важливіше, як уберегтися від грипу та ГРВІ читайте в нашому матеріалі: “Як уберегти себе й близьких від грипу та ГРВІ“.

Tags

Останні новини

Back to top button
Close