Україна

У МОЗ розповіли, чи можна з проблемами з серцем та діабетом вакцинауватися

У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що з онкологією, проблемами серця й діабетом можна вакцинуватися від коронавірусу. Там зазначили, що для людей із такими захворюваннями вакцинація повинна бути пріоритетною. Про це пише прес-служба МОЗ, пише 1news, посилаючись на 112ua.

“Насправді людей із протипоказаннями до вакцинації менше ніж 1% від дорослого населення України, адже щеплення повністю протипоказані тільки тим, хто мав важку алергічну реакцію на першу дозу вакцини або на один з її компонентів. Втім, люди, які страждають супутніми хворобами, часто бояться робити щеплення через те, що вважають, що вакцина може їм зашкодити. Це неправда”, – йдеться в повідомленні.

Медики зазначають, що люди, які мають супутні захворювання, набагато серйозніше переносять коронавірус, тому саме вакцина може захистити їх від важких наслідків хвороби або навіть смерті.

Кардіолог Віра Горбачова підкреслює, що людям, що страждають на серцево-судинні захворювання, зокрема ішемічну хворобу або серцеву недостатність, слід вакцинуватися, адже хвороба в них протікає значно важче. За її словами, коронавірус може безпосередньо пошкоджувати серце. Те ж стосується й людей із цукровим діабетом та ендокринними захворюваннями.

Що стосується онкології, то такі люди мають досить високий ризик померти через коронавірус. Тому онколог Олександр Стаховський радить їм вакцинуватися й зазначає, що ризик померти від онкології значно менший, ніж ризик померти від ускладнень коронавірусу.

Він зазначає, що робити щеплення можна як під час ремісії, так і під час активної фази онкології. Але якщо людина проходить курс хіміотерапії, то їй слід порадитися з лікарем, коли краще зробити вакцинацію.

Нагадаємо, з 8 листопада в Україні всіх невакцинованих чиновників і вчителів повинні відсторонювати від роботи. Це не стосується тих громадян, які мають абсолютні протипоказання до проведення профілактичних щеплень від Covid-19 і які представили медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації від Covid-19, виданий закладом охорони здоров’я.

Back to top button