Україна

У Мінцифри розповіли про перші кібератаки великої війни


У Мінцифри розповіли про перші кібератаки великої війни

Росіяни почали атакувати урядові ресурси ще до вторгнення, а в лютому 2022 року вони знищили ракетою датацентр в Києві.

Російська ракета в перший тиждень повномасштабного вторгнення РФ в Україну знищила датацентр для бекапів у Києві. Про це розповів міністр цифрової трансформації, віце-прем’єр Михайло Федоров у подкасті Слон.

Активні атаки на критичну інфраструктуру спостерігалися з грудня 2021 року, але пік інцидентів стався у січні 2022 року, коли російські хакери атакували урядові портали та інші інформаційні ресурси, призводячи до тимчасової недоступності окремих сервісів.

За словами Михайла Федорова, у грудні було ухвалено серію стратегічних заходів, зокрема аудит критичної інфраструктури та запуск команди Red Team для пошуку вразливостей. 

У січні 2022 року відбулися масштабні кібератаки на урядові ресурси, що спричинило часткову втрату інформації. Незабаром після цього було ухвалено законопроєкт, який дозволяв переносити дані за кордон у хмару, що стало стратегічним рішенням, особливо після знищення датацентру в Києві в перші дні війни. Україна здобула можливість використовувати переносні датацентри від Amazon, що дозволило зберегти частину критичної інфраструктури в безпеці.

У лютому 2022 року також почалася поставка “старлінків” в Україну після старту співпраці з SpaceX. Зокрема, 23 лютого відбулася онлайн-зустріч з командою SpaceX. Перші Starlink були в Україні вже за тиждень.

Як ми вже писали, російські хакери атакували ресурси відомих українських медіа і опублікували фейкову новину.

Додамо, що в США знешкодили групу хакерів, пов’язаних із російською розвідкою.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button