Україна

У Мінінфраструктури назвали терміни відновлення об’єктів в Україні


У Мінінфраструктури назвали терміни відновлення об єктів в Україні

Україна зможе реконструювати більшу частину зруйнованих у війні об’єктів за два роки, вважає Олександр Кубраков.

 
Протягом двох років можна відбудувати 90% об’єктів, які були зруйновані під час війни. Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв’ю РБК-Україна, опублікованому у середу, 13 липня.
 
“У мене є відчуття, що все одно більшість проектів можна виконати до двох років. Є організаційні можливості, можливості нашої галузі та міжнародних партнерів. Без партнерів це точно не відбуватиметься, вони теж до цього готуються. Більшість нескладних об’єктів, а таких десь 90% буде, можна зробити за термін до двох років”, – вважає чиновник.
 
За його словами, попередню шкоду через війну в Україні можна оцінити в 95 млрд доларів.
 
“Ми ще не розуміємо реального ступеня руйнувань на прифронтових територіях або тимчасово неконтрольованих. І основна частина руйнувань – це все-таки житло, багатоквартирні та приватні будинки. Крім того, це й соціальні об’єкти, лікарні, шпиталі тощо. На транспортну інфраструктуру припадає , напевно, 30% від загального обсягу збитків, які ми вже маємо”, – наголосив він.
 
Кубраков також вважає, що справа стоїть більше не в термінах, а у фінансуванні.
 
“Перше і найголовніше – фінансові ресурси. Фінансування має бути зрозумілим, ритмічним і прозорим. Друге – питання процедур, як це відбуватиметься. Адже основна проблема, з якою ми боролися раніше – складні довгі закупівлі, оскарження в Антимонопольному комітеті та судові процеси… Говорити про якесь масштабне відновлення та будівництво поки не доводиться. Мені здається, зараз питання більше в тому, як нам усім прожити цей період війни з мінімальними втратами для економіки та людей, забезпечуючи ті завдання, які нам потрібні перш за все”, – резюмував глава Мінінфраструктури.
 
Нагадаємо, Міністерство інфраструктури розпочало оцінку збитків міста Тростянець Сумської області, яке нещодавно було звільнене від російської окупації.
 
Крім того, в Мінінфраструктурі також повідомляли, що в Україні чоловіків призовного віку залучатимуть до відновлення міст, які постраждали під час війни.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button