Україна

У Міненергетики заявили, що Україна гарантовано пройде опалювальний сезон без перебоїв в енергопостачанні – 1News

Міністр енергетики України Герман Галущенко
Фото з відкритих джерел

За словами міністра, резерв генеруючих потужностей в Україні становить 600 МВт – по “Енергоатому”, 400 МВт – по теплових генкомпаніях і близько 2500 МВ – по ГЕС і ГАЕС

Високий рівень використання потужностей АЕС і наявність достатніх резервів генерації разом зі скороченням споживання газу і початком його імпорту є ключовими факторами, які забезпечать стабільне проходження Україною опалювального сезону 2021-22 рр. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Все це дає нам можливість абсолютно спокійно проходити опалювальний сезон, і ми абсолютно спокійно пройдемо без проблем лютий і березень цього року”, – сказав міністр на прес-конференції в Києві у п’ятницю.

За його словами, відмінною характеристикою нинішнього опалювального сезону є збільшення в країні рівня споживання електроенергії і зниження обсягів використовуваного газу. Зокрема, споживання електроенергії в окремі дні цієї зими почало перевищувати 25 МВт, в той час як відбір газу з ПСГ в січні склав 2,4 млрд куб. м замість прогнозованих понад 3 млрд куб. м.

Збільшені обсяги споживання електроенергії Україні вдалося покрити переважно за рахунок максимального використання потужностей атомної генерації – в даний час в роботі знаходяться всі 15 енергоблоків НАЕК “Енергоатом”, – а також стабільних і достатніх поставок вугілля на ТЕС.

“Ті обсяги, які надходять морським шляхом, є достатніми для стабільного проходження опалювального сезону і для того, щоб підтримувати на відповідному рівні запаси вугілля на складах ТЕС”, – зазначив Галущенко.

В даний час, за словами міністра, резерв генеруючих потужностей в Україні становить 600 МВт – по “Енергоатому”, 400 МВт – по теплових генкомпаніях і близько 2500 МВ – по ГЕС і ГАЕС.

“Що є важливим щодо газу, це також така подія, як початок його імпорту, і мова йде про закачування газу для сталого проходження вже наступного опалювального сезону, і є також дуже важлива новина – це збільшення гарантованих обсягів потужності імпорту газу”, – підкреслив міністр.

Зокрема, за його словами, було збільшено до 42 млн куб.м на добу гарантований обсяг імпорту зі Словаччини, а також встановлено на рівні 8 млн куб. м на добу обсяг імпорту з Угорщини.

“Відповідно мова йде про те, що Україна вже зараз має гарантовані обсяги можливості імпорту газу в обсязі 50 млн кубометрів на добу, що є абсолютно достатнім для того, щоб наповнити відповідним чином газосховища для проходження наступного опалювального сезону”, – резюмував Галущенко.

Зазначимо, НАК “Нафтогаз України” планує імпортувати в лютому близько 300 млн куб.м газу з Угорщини, Словаччини та Польщі.

Нагадаємо, 24 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що в українських підземних сховищах достатньо запасів газу і вдосталь вугілля – на електростанціях і в портах ці запаси перевищили вже один мільйон тонн. За словами президента, “ми можемо констатувати, що спокійно пройдемо весь цей опалювальний сезон”.


Джерело

Back to top button