Україна

У Межигір’ї шукатимуть таємний бункер Януковича

В колишній резиденції президента-втікача Віктора Януковича запланували провести масштабну, першу після Евромайдана, інвентаризацію, інформує 1NEWS з посиланням на znaj.ua.

Ревізори від правоохоронців і прокуратури перевірять інформацію активістів про те, що на території Межигір’я (можливо, між хонкой і вертолітним майданчиком) знаходиться таємний бункер, який використовувався Януковичем для зберігання цінностей. Про це в ексклюзивному коментарі повідомив глава Агентства по розшуку та менеджменту активів Антон Янчук.

“До 17 травня продовжено конкурс на керуючого цим об’єктом. Також можлива інвентаризація нерухомого і рухомого майна”, – сказав Янчук.

Нинішній комендант Межигір’я, активіст Денис Тарахкотелик, каже, що проводити інвентаризацію треба було давно. Як і вирішувати питання про належність Межигір’я.

За словами Тарахкотелика, після інвентаризації можна буде порівняти цифри раніше описаного слідчими майна і того, що є в наявності зараз. Первинний опис майна провели 2 роки тому. Тоді силовики нарахували в приміщеннях резиденції Януковича більше 140 люстр, 4 джакузі, більше 30 килимів, півтисячі книг, 29 статуеток, картини. Після Евромайдану в розпорядженні у музейників опинилися  516 експонатів.

“Зараз ці об’єкти зберігаються в музеї, вони є речовими доказами у кримінальній справі”, –  розповіла Литвинець.

За даними музейників, серед “трофеїв” з Межигір’я є і по-особливому цінні.

“Наприклад, одне з видань “Апостола” Івана Федорова. На жаль, книга в дуже поганому стані, вона 1574 року видання. Книга потребує реставрації. Як вона могла потрапити в приватні руки? В 1930 роках знищувалися церкви, речі вивозилися і потрапляли в приватні руки, до антикварам. Окрім “Апостола”, є Біблія німецькою мовою, вона була видана у 1729 році в Німеччині”, – розповідала Литвинець.

Активісти вважають, що зовсім скоро Межигір’я отримає статус природного парку, куди за гроші будуть возити екскурсії. Примітно, що донедавна на сайтах оголошень розміщувалися лоти, де продавалися речі з Межигір’я.

 

 

 

 

 

Back to top button