Україна

У мережі виклали проект масштабної угоди між Україною та Ватиканом – 1News


РБК

Україна повинна буде забезпечити Католицькій Церкві привілейовані умови в порівнянні з іншими конфесіями, підписавши конкордат.

9 лютого в мережі опублікували цікавий документ-проект масштабної угоди між Україною і Ватиканом. Текст документа на семи сторінках виклав Telegram-канал “Хроніки триполюсного світу”.

“На думку юристів, даний документ у разі підписання ставить католицьку і Українську греко-католицьку церкви в нерівні умови з іншими конфесіями, в тому числі ПЦУ і УПЦ, так як вони не наділені правовим статусом держави, яким наділений Святий Престол. По суті Україна приймає на себе додаткові зобов’язання щодо однієї з конфесій без аналогічних гарантій по відношенню до інших церков”, – коментують конкордат автори каналу. 

До речі, виділення якоїсь однієї конкретної конфесії прямо суперечить статті 5 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”. А на сьогоднішній день, відзначають автори Telegram-каналу, в Україні немає ніякої дискримінації по відношенню до Католицької церкви.

На основі конкордату планується створити двосторонню комісію, яка буде домагатися передачі Католицькій Церкві майна, втраченого в період радянської влади.

“Культові споруди Католицької церкви мають бути відреставровані за бюджетні кошти. З державного бюджету України мають фінансуватися католицькі навчальні заклади. Свідоцтво про вінчання, видане після здійснення обряду в Католицькій або Греко-Католицькій Церкві, прирівнюється до світського свідоцтва про шлюб (інші конфесії позбавлені такого привілею – згідно ч.3 ст. 21 Сімейного кодексу України). Військову капеланську діяльність на території України здійснюватиме військовий єпископ, який затверджується Святим Престолом”, – ось лише деякі положення, які в разі підписання конкордату стануть реальністю.

За даними джерела, ідейний натхненник конкордату-глава офісу Президента Андрій Єрмак, який в останні роки неодноразово виступав з ідеєю приїзду в Україну Папи Римського.

Як повідомляють автори Telegram-каналу “Хроніки триполюсного світу”, документ буде розглянуто відразу ж після вручення вірчих грамот нового посла України у Ватикані Андрія Юраша в ході державного візиту Володимира Зеленського в державу Ватикан в 2022 році.

“Самого Зеленського вже переконали, що подібний документ дасть йому додаткові голоси виборців на Заході України – адже це має бути крутіше, ніж Томос Петра Порошенка”, – коментують документ у Telegram-каналі.

Раніше СПЖ писав що, на думку глави ПЦУ, Юраш домовиться про візит Папи Франциска в Україну.


Telegram-канал “Хроніки триполюсного світу”


Telegram-канал “Хроніки триполюсного світу”


Telegram-канал “Хроніки триполюсного світу”


Telegram-канал “Хроніки триполюсного світу”


Telegram-канал “Хроніки триполюсного світу”


Telegram-канал “Хроніки триполюсного світу”


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button