Україна

У Львові суд виправдав ексчиновника, якого звинувачували у причетності до пожежі на сміттєзвалищі

Дослідивши матеріали справи, суддя визнала Юрія Гольця невинним у неналежному виконанні службових обов’язків, що спричинила важкі наслідки

Галицький районний суд Львова виправдав ексчиновника Львівської міської ради Юрія Гольця, який очолював управління житлового господарства ЛМР у той час, коли на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася трагедія, внаслідок якої загинули четверо людей.

Гольця звинувачували у службовій недбалості, що спричинила важкі наслідки, – інформує 1NEWS.

Нагадаємо, що наприкінці травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі виникла пожежа, під час ліквідації займання стався обвал сміття, внаслідок чого загинули троє пожежників. Тіло ще одного чоловіка – еколога ЛКП «Збиранка» Олександра Бутіна так і не знайшли, найімовірніше він також загинув через обвал сміття.

Через кілька місяців після трагедії начальнику управління житлового господарства ЛМР Юрію Гольцю оголосили підозру у службовій недбалості, що спричинила важкі наслідки. Його звинувачували у причетності до аварії на сміттєзвалищі.

У грудні 2020 року Галицький районний суд Львова виніс вирок у цій справі. Як вказано у вироку суду, який оприлюднили у реєстрі ввечері 18 грудня, Юрія Гольця обвинувачували у тому, що він не вживав інженерні заходи, які б забезпечили стійкість полігону ТПВ.

Під час судового розгляду, Юрій Голець заявив, що питання експлуатації полігону є у компетенції ЛКП «Збиранка», а у його компетенції «відсутні повноваження безпосередньо контролювати стійкість полігона як споруди». Також Юрій Голець заявив, що не мав повноважень контролювати дотримання кутів ухилів укосів полігону та належне ущільнення та пересипання ізолювальним матеріалом.

Юрій Голець також вважає, що обвинувачення начебто він не ініціював виготовлення проекту експлуатації полігону та здійснення складування відходів згідно такого проекту, є безпідставними, оскільки ним було розроблено проект рекультивації полігону, який і передбачав порядок експлуатації полігону з його поетапним закриттям.

Згідно з експертним висновком, трагедія на сміттєзвалищі трапилась через неналежну технологію ущільнення, перешарування території, недотримання кутів укосів, невідведення інертного газу. Щоб дотриматись кутів ухилу, потрібно було збільшити площу або припинити засипати сміття.

Як вказано у висновку, ймовірно, загорання сталось тому, що температура на полігоні була більше 25о і мав бути полив полігону. Версію щодо підпалу полігону не виключають, однак немає жодних доказів, які б це підтвердили.

Дослідивши матеріали справи, суддя Ірина Волоско визнала Юрія Гольця невинним у неналежному виконанні службових обов’язків, що спричинила важкі наслідки. У вироку суду вказано, що трагедія трапилась через неналежне виконання своїх обов’язків директором ЛКП «Збиранка» Богданом Горбалем та начальником полігону Олександром Купричем. Справа щодо них ще перебуває на розгляді суду.

Джерело: Вголос

Back to top button