Україна

У Львові дитині пересадили кістку, надруковану на 3D-принтері


У Львові дитині пересадили кістку, надруковану на 3D-принтері

Задля порятунку онкохворого хлопчика об’єдналися хірурги, онкологи та травматологи зі Львова, Києва та Івано-Франківська

У Львівській лікарні Святого Миколая онкохворому хлопчику пересадили кістку, надруковану на 3D-принтері. Про це 7 вересня повідомило Перше медичне об’єднання Львова.

Зазначається, що восьмирічний Богдан з Івано-Франківщини вже вдруге бореться з раком.

У три роки йому діагностували рак печінки і дитина пройшла довгий шлях до одужання та перенесла складну операцію з видалення пухлини разом із жовчним міхуром.

А в шкільному віці у хлопчика виявили саркому Юінга – злоякісна пухлина уразила 28 см стегнової кістки. Аби зберегти ногу, лікарі вирішили видалити пошкоджену ділянку і вживити на її місце імплант.

Підготовка до операції зайняла близько шести місяців, а Богдан в цей час проходив хіміотерапію.

“Операція була складною. Спершу спеціалісти видалили саму пухлину, а потому провели експрес-біопсію, аби точно з’ясувати, який об’єм кістки необхідно забрати. Київські інженери, які виготовили титановий імплант, підготували три варіанти різної довжини. Всі вони були надруковані на 3D-принтері. Проектували імпланти місяць і ще два тижні друкували”, – йдеться у публікації.

Після біопсії лікарі видалили уражену раком кістку та встановили хлопчику імплант відповідного розміру, який ростиме разом із дитиною.

Втручання тривало шість годин і минуло успішно. Попереду у Богдана кілька курсів поліхіміотерапії та променевої терапії, а також трансплантація кісткового мозку. 

Наголошується, що така операція була вперше виконана у західних регіонах України. ЇЇ провела команда спеціалістів зі Львова, Києва та Івано-Франківська.

Раніше повідомлялося, що львівські лікарі вперше в Україні провели надскладну кардіохірургічну операцію немовляті.

Британцеві надрукували око на 3D-принтері

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button