Україна

У Київському СІЗО відкрили оновлений корпус, відремонтований за норвезьким зразком

Кожне приміщення оснащене холодильником, мікрохвильовою, телевізором, стаціонарним телефоном, Wi-fi, кнопкою екстреного виклику охорони, камерами відеоспостереження

У Київському слідчому ізоляторі відкрили оновлений корпус, відремонтований за норвезьким зразком, на 18 камер.

Про це інформує 1NEWS.

Як зауважив міністр юстиції Денис Малюська, створення належних умов тримання засуджених та осіб, узятих під варту, є одним з основних завдань, визначених в рамках реалізації Стратегії реформування пенітенціарної системи України до 2026 року.

«Це, у свою чергу, спрямовано на поновлення прав вищевказаних осіб у зв’язку з неналежними умовами тримання. До того ж у слідчих ізоляторах перебувають здебільшого люди, відносно яких ще немає рішення суду. І де-юре, вони не винні. Тому, держава зобов’язана забезпечити нормальні умови їх перебування у СІЗО», – наголосив Малюська.

За його словами, наразі в Україні умови тримання осіб, узятих під варту, не повною мірою відповідають європейським стандартам, через що збільшується кількість рішень Європейського суду з прав людини щодо порушення прав засуджених та осіб, взятих під варту. Це призводить до того, що держава витрачає додаткові кошти на виплату компенсацій. До того ж на формування іміджу України у світовому співтоваристві така ситуація впливає не найкращим чином.

Як повідомила профільна заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, приведення умов тримання до міжнародних стандартів і збільшення житлової площі на особу – одна з тих рекомендацій, яку українській стороні надає Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

«Саме тому одним з найважливіших напрямків реформування пенітенціарної системи є приведення у відповідність до міжнародних стандартів комунально-побутових та санітарно-гігієнічних умов утримання засуджених та осіб, взятих під варту. Сьогодні ми зробили перший вагомий крок до реалізації Стратегії реформування пенітенціарної системи – відкрили оновлений корпус Київського слідчого ізолятора, відремонтований за норвезьким зразком. Важливо, що було враховано норму площі 4 м кв. на одну особу, що відповідає встановленим європейським нормам», – зауважила Висоцька.

Як зазначається, усього було оновлено 18 камер: 14 двомісних та 4 одномісні.

«Кожне приміщення оснащене холодильником, мікрохвильовою, телевізором, стаціонарним телефоном, Wi-fi, кнопкою екстреного виклику охорони, камерами відеоспостереження. Облаштування таких новеньких камер дасть можливість забезпечити дотримання прав людини в слідчому ізоляторі. До того ж ці платні камери генеруватимуть сотні тисяч гривень додаткових коштів для ремонту безкоштовних приміщень», – розповів міністр юстиції.

Окрім оновленого корпусу СІЗО, відкрили музейну експозицію, присвячену періоду функціонування державної установи «Київський слідчий ізолятор».

Джерело: пресслужба Міністерства юстиції України

Back to top button