Україна

У Києві викрито детективне агентство, що “продавало” дані українців


У Києві викрито детективне агентство, що продавало дані українців

Вартість одного такого “досьє” становила 200 доларів США, в залежності від зібраної інформації.

Кіберфахівці Служби безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань викрили в Києві детективне агентство, що “продавало” дані про особисте життя громадян. Про це повідомляє СБУ на своєму Telegram-каналі в понеділок, 11 вересня.

“Організатором протиправної діяльності виявився експосадовець розформованої міліції. У 2009 році він звільнився зі служби та заснував власну агенцію з надання детективних послуг.

Під прикриттям легального бізнесу фігурант виконував замовлення своїх клієнтів щодо збору конфіденційної інформації на жителів різних регіонів України. Серед таких відомостей були адреси проживання, номери автомобілів і мобільних телефонів громадян, а також відомості про перетин держкордону”, – йдеться в повідомленні.

Слідчі встановили, що середня вартість одного “досьє” становила 200 доларів США, в залежності від зібраної інформації. “Детектив” залучив до своєї оборудки знайомого – діючого посадовця Нацполіції, що мав доступ до інформаційних баз правоохоронного органу.

Власник детективного агентства приймав замовлення на негласне стеження за людьми, а оплату отримував на банківську картку свого близького родича.

“Детективу” повідомлено про підозру за статтею Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації (ч. 2 ст. 361-2 Кримінального кодексу України).

Його спільника – посадовця поліції – відсторонено від служби. Він підозрюється за статтею Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї (ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України).

Обом зловмисникам тепер загрожує до шести років тюремного ув’язнення.

 
Нагадаємо, кіберфахівці Служби безпеки спільно з БЕБ заблокували масштабний канал обігу коштів між РФ та Україною, який функціонував з допомогою криптовалютних технологій і заборонених російських платіжних систем. 
 
Раніше кіберполіція викрила жителя Одещини, який проводив безготівковий обмін гривень на рублі

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button