Україна

У Києві та інших містах України восени різко підвишать тарифи на опалення та гарячу воду

У КМДА закликали під час опалювального сезону споживати значно дешевший газ власного видобутку

Київська міська державна адміністрація попереджає, що цієї осені не лише у столиці, а й у низці інших міст тарифи на гарячу воду та опалення зростуть на 30—40%.

Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, – інформує 1NEWS.

Він пояснив, що доцільно було б споживати під час опалювального сезону значно дешевший газ власного видобутку (від «Укргазвидобування»), адже його собівартість становить не більше 4 000 гривень за тисячу кубічних метрів. Це дозволить не лише вчасно і в повному обсязі придбати газ для старту опалювального сезону, а й уникнути підвищення тарифів на гарячу воду та опалення.

У КМДА пояснили, що «Київтеплоенерго» працює за цінами 2019 року, однак за цей період підвищилась ціна електрики, природного газу для населення та вартість виробництва теплової енергії на ТЕЦ. З урахуванням цього підприємство змушене змінити тарифи на тепло вже з 1 жовтня.

Для того, щоб нагріти 1 тисячу тонн води до температури +1 °С потрібна 1 гігакалорія тепла, що може коштувати від 2 151,77 до 2 433,90 грн — залежно від типу приєднання будинку. Зараз у Києві 1 гігакалорія коштує 1 654 грн.

У КМДА нагадали, що «Нафтогаз» змінив умови закупівлі газу і скасував механізм післяплати (раніше було так: спочатку спожили газ, потім за нього заплатили). Оскільки у теплових комунальних підприємств немає коштів, аби закупити газ для опалювального сезону, то є загроза його невчасного початку.

Джерело: КМДА

Back to top button