Україна

У Києві представили план на випадок надзвичайної ситуації – як діяти населенню – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

У разі бойових дій населення Києва евакуюють

На тлі новин про можливе вторгненні Росії на територію України та загострення на Донбасі, у Києві випустили інструкцію для населення на випадок надзвичайної ситуації. Як поводитися жителям столиці в разі надзвичайної ситуації розповідаємо далі.

Інструкції для населення на випадок НС

Заступник голови Київської міської держадміністрації Петро Пантелєєв заявив, що в столиці розробили короткі інструкції для громадян про те, як діяти в разі надзвичайної ситуації та отримання сигналу системи оповіщення. 

Пантелєєв показав листівки, виготовлені містом, які будуть розіслані жителям, і звернувся до громадян з проханням зберігати спокій.

“Місто діє за чітким і зрозумілим планом, тому ніяких панічних настроїв не повинно бути. У координації з НЕК “Укренерго” міська влада забезпечила додаткове виробництво електричної енергії на наших ТЕЦ. Протягом грудня і січня в постійній роботі знаходилися 3-4 блоки, що дозволило виробити близько 700 млн кВт⋅год електроенергії. Це дозволить забезпечити безперебійне енергопостачання Києва, насамперед медичних і соціальних установ.

Об’єкти критичної інфраструктури, як і Київ, перейшли в режим підготовки до роботи в умовах надзвичайної ситуації. Підприємства забезпечуються гарантованим безперебійним зв’язком у разі відсутності стільникового зв’язку та Інтернету. І вчора ми успішно протестували систему, яка дозволить надійної координації навіть у надзвичайних умовах. Удосконалюється система оповіщення, що охоплює як окремо персонал міських служб, так і населення. Минулого року розроблена і запроєктована нова система оповіщення, аналогів якої в Україні немає. На її будівництво виділено з бюджету близько 11 млн грн. Але хочу підкреслити, що оновлення системи не означає її відсутності або непрацездатності. У разі надзвичайної ситуації, ми готові негайно оповістити людей і дати чіткий інструктаж”, – зазначив Петро Пантелєєв.

Що робити в разі надзвичайної ситуації

У разі виникнення надзвичайної ситуації населення отримає відповідне повідомлення через квартирні та зовнішні гучномовці, а також через місцеві радіомовні станції та телебачення, пересувні автомобілі, оснащені гучномовцями. Крім того, для залучення уваги населення в екстремальних випадках перед передачею інформації включаються сирени та інші сигнальні засоби.

Після отримання такого сигналу потрібно негайно включити гучномовець, радіоприймач або телевізор і слухати повідомлення Управління з питань надзвичайних ситуацій. Зазвичай повідомлення містить інформацію про надзвичайну ситуацію, місце і час виникнення надзвичайної ситуації; території (райони, масиви, вулиці, будинки тощо), яка потрапляє в осередки (зони) ураження, порядок дій в умовах надзвичайної ситуації тощо. Вислухавши повідомлення, необхідно діяти без паніки і суєти відповідно до отриманих вказівками. 


ДСНС в м. Києві

Якщо під час НС людина знаходиться на роботі він повинен виконувати всі розпорядження керівника цивільного захисту суб’єкта господарської діяльності та діяти відповідно до плану цивільного захисту. Крім того, він повинен також брати участь у проведенні аварійно-рятувальних робіт у складі формувань або за вказівками органів управління цивільного захисту.

Якщо ж громадянин перебуває вдома, то під час виникнення надзвичайної ситуації він повинен:

  • тримати будинки постійно включеними репродуктори, радіоприймачі, телевізори для того, щоб слухати розпорядження та вказівки органів виконавчої влади, департаменту муніципальної безпеки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та відділів з питань цивільного захисту;
  • повідомити про отриману інформацію сусідам;
  • привести в готовність індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри, а якщо їх немає, приготувати найпростіші засоби (повсякденний одяг, взуття, ватно-марлеві пов’язки, плівку тощо);
  • постійно тримати при собі засоби індивідуального захисту, підготувати медичну аптечку, документи, засоби зв’язку, особистої гігієни, запас їжі тощо;
  • провести у квартирі (будинку) протипожежні профілактичні заходи (перекрити газ, електропостачання тощо), підвищити захисні властивості квартири: закрити вікна, кватирки, ущільнити їх;
  • уточнити місце найближчого укриття (підвальне приміщення, метрополітен, паркінг), де можна сховатися.


Фото з відкритих джерел

Якщо ви почули сигнал тривоги, перебуваючи в транспорті або громадському місці (магазині, театрі, на ринку тощо), уважно і спокійно вислухайте повідомлення. Після цього визначте, де найближча станція метрополітену, укриття, і як можна швидше дістаньтеся до того місця і сховайтеся там.  Якщо маєте час і можливість, то якомога швидше поверніться додому і дійте відповідно до отриманих вказівками.

Як бути школярам?

  • Школа повинна повідомити відповідальному черговому району про надзвичайну ситуацію.
  • Евакуацію має проводити тільки відповідальна особа за звуковим сигналом, який активує Адміністрація або виявив екстрену ситуацію.
  • Необхідно відкрити всі евакуаційні виходи з будівлі і переконатися, що відвідувачі і працівники почали евакуацію.
  • Під час евакуації можна об’єднати два класи. Під час переміщення один учитель повинен знаходитися на початку, в іншій – в кінці колони. Слід нагадати дітям, що головна мета евакуації – це їх безпека.

Обов’язково потрібно пояснити дітям правила евакуації:

  • Не говорити;
  • Не бігти;
  • Не штовхатися;
  • Не повертатися.

У разі пострілів на вулиці, потрібно миттєво лягти на землю і прикрити голову руками. Також потрібно постаратися дістатися до найближчого укриття не піднімаючись в повний зріст. 

1News за темою: Зберігати спокій та зібрати необхідні речі: Що потрібно покласти до тривожної валізи

Укриття та евакуація населення

Під час виникнення надзвичайної ситуації людям рекомендується взяти з собою “тривожний” чемоданчик і попрямувати в найближче укриття. Повний перелік укриттів у Києві зображений на карті.

При цьому, директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук зазначає, що у разі бойових дій населення Києва евакуюють.

“У разі бойових дій буде проведена евакуація і в місті залишаться тільки працівники критичної інфраструктури та ЗСУ. І на забезпечення роботи об’єктів критичної інфраструктури будуть працювати всі підрозділи “Київпастрансу”: і наземний транспорт, і підземний”, – заявив Ткачук.


Фото з відкритих джерел

Повідомляється, що в разі бойових дій метрополітен працюватиме близько 6 годин: три години зранку і три – ввечері. В інший час метрополітен буде укриттям.

Директор Департаменту транспортної інфраструктури Руслан Кандибор зазначив, що в разі надзвичайної ситуації роботу червоної гілки метро на Лівому березі буде зупинено (оскільки ця частина метро знаходиться над землею). Будуть розроблені спеціальні автобусні маршрути, які будуть підвозити людей до місця посадки в метрополітен.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button