Україна

У Києві під загрозою знесення черговий історичний будинок

У Києві, на вулиці Тургенівській, 22, можуть знести чергову історичну будівлю — будинок Маліна. Будівельники вже загнали у двір техніку, повідомляє 1NEWS з посиланням на пресслужбу Міністерства культури.

Цей будинок — це будівля кінця XIX століття, відома як садиба Василя Маліна. Він розташований у Шевченківському районі столиці.

«Цей дім не має статусу памʼятки, але знаходиться в історичному ареалі, і є важливим елементом зовнішнього вигляду усього кварталу. Як і у випадку з садибою Барбана, будівельники заганяють техніку проти ночі. […] Діяти треба комплексно. Тому вкотре закликаємо КМДА не грати з долею історичного Києва і затвердити нарешті історико-архітектурний опорний план», — заявили в Мінкультури.

Міністерство наголошує, що його фахівці з охорони спадщини готові надати столичній владі усю необхідну консультативну допомогу, аби врятувати будинок Маліна.

17 серпня депутат Київради («Слуга Народу») Владислав Трубіцин писав у Facebook, що будинок почали розбирати з внутрішнього двору, «вочевидь, хотіли приспати пильність мешканців, які щодня ходять повз красивий елегантний фасад і навіть не здогадуються, що за ним будівля вже частково знищена». За словами Трубіцина, на сполох почали бити активісти, а на вулиці — жодного інформаційного стенду, звідки б кияни могли дізнатися, що відбувається насправді.

31 серпня 2021 року в Києві ввели мораторій на реконструкцію та капітальний ремонт історичних будівель ХІХ—ХХ століть, аби їх не знищували.

Однак у Мінкульті заявили, що цей мораторій пропонує не комплексний підхід, а частковий: будь-який забудовник у судовому порядку може обійти мораторій. Ось перелік обʼєктів, які підпадають під мораторій. Останнім часом мера Києва Віталія Кличка часто критикують в Офісі президента.

Мер Києва припускає, що його хочуть звільнити з посади глави КМДА. Водночас у столиці руйнують або намагаються зруйнувати історичні будівлі (зокрема, «Квіти України», садибу Олександра Барбана та історичний будинок купця Уткіна

 

 

 

 

Back to top button