Україна

У Криму українську мову вивчають лише понад 300 дітей

Моніторингова місія ООН з прав людини зафіксувала скорочення кількості дітей, які отримують освіту у Криму українською мовою

Кількість кримських дітей, які отримували освіту українською мовою у 2017-2018 навчальному році, скоротилась на 14 відсотків порівняно з попереднім навчальним роком.

У зазначений період викладання українською мовою забезпечувалось лише однією школою на півострові та у 13-ти україномовних класах російськомовних шкіл, де загалом навчались 318 дітей.

Про це повідомляє 1NEWS.

За даними ООН, ця стійка тенденція до зменшення викладання українською мовою пояснюється асиміляцією у переважно російськомовному середовищі та різними стримувальними чинниками. Зокрема у доповіді відзначаються випадки тиску на адміністрації шкіл та на батьків учнів.

Колишня учителька з Ялти повідомила, що батьків, які вимагають, щоб їхні діти отримували освіту українською мовою, вносять до списків, які передаються ФСБ.

Раніше органи влади РФ повідомляли, що у 2017-2018 навчальному році українську мову вивчали 6,4 тисячі учнів, тоді як у 2016-2017 році їх було 12 892. У доповіді ООН зазначається, що такі значні розбіжності між оприлюдненими цифрами викликають сумніви щодо загальної достовірності цих статистичних даних.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button