Україна

У Кремлі заявили, що в Україні «ось-ось відновиться війна»

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що зосередження військової техніки на кордоні з Україною пов`язано із тим, що в країні «ось-ось може відновитися війна», повідомляє Інтерфакс.

За його словами, Москва робить зусилля для забезпечення своєї безпеки. «Поруч з нами країна, де ось-ось може відновитися громадянська війна. Поруч з нами країна, в якій ми не виключаємо, що керівництво знову вважатиме за можливе вирішувати внутрішню проблему силовими методами. Чи небезпечно це для нас? Звичайно, небезпечно. Чи повинні ми вживати заходів для забезпечення своєї безпеки? Повинні. Ось ми це і робимо», – сказав Пєсков.

При цьому прес-секретар президента РФ виключив можливість війни з Україною, незважаючи на жорсткі заяви, які останнім часом робить Москва. «Звичайно, ніхто не збирається рухатися до війни і взагалі ніхто не сприймає можливість такої війни», – сказав він.

При цьому Пєсков підкреслив, що «також ніхто не сприймає можливість громадянської війни на Україні». «Росія ніколи не була учасницею цього конфлікту. Але Росія завжди говорила, що вона не залишиться байдужою до долі російськомовних, які живуть на південному сході країни», – сказав представник Кремля.

Він зазначив, що робота з підготовки нової зустрічі лідерів «нормандської четвірки» ведеться, але Росія як і раніше виходить з того, що їй має передувати виконання хоча б частини раніше досягнутих домовленостей.

Також Пєсков відповів на питання, чи дійсно в ході недавньої розмови президента РФ Володимира Путіна з канцлером ФРН Ангелою Меркель остання «зажадала згорнути російське військове посилення в районі східної України».

«Ні. Меркель дійсно сказала, що нас в Європі турбує концентрація російських військ в районі кордонів. Так, вона це сказала. І така стурбованість була висловлена», – сказав Пєсков. За його словами, «на це пішли відповідні роз’яснення глави держави».

«Як ми переміщаємо, куди ми переміщаємо війська всередині нашої власної території – це наша особиста справа, наша внутрішня справа. І це не повинно викликати ні в кого стурбованості. Росія ніколи ні для кого не була загрозою», – підкреслив прес-секретар.

Він зазначив, що Париж і Берлін закликають Москву до більшої гнучкості в рамках Мінського процесу, але розуміння того, хто в реальності не виконує Мінські домовленості, у них, безумовно, є. «І, звичайно, коли ми все частіше і частіше на різних рівнях чуємо заяви про те, що Мінський комплекс заходів є вже мало не марним рудиментом, то це, напевно, викликає подив не тільки у нас, але і в Парижі, і в Берліні», – заявив Пєсков.

Back to top button