Україна

У Карпатах туристів водитимуть на Чорне Болото


У Карпатах туристів водитимуть на Чорне Болото

Торф’яник є унікальним – його характерною особливістю є опуклість, а глибина покладу торфу сягає шести метрів.

 
У національному природному парку “Зачарований край” розроблено нову екологічну стежку, яка включає відвідування Чорного Болота. Про це повідомляє Закарпатське відділення ГО “Українське товариство охорони птахів”.
 
“Перед тим, як вирушити в цікаву подорож, пропонуємо познайомитися з унікальним торфовищем та фактами про нього”, – йдеться у повідомленні товариства.
 
Характерною рисою цього болота є опуклість поверхні, яку називають куполом. Глибина покладу торфу у ньому сягає шести метрів (висота двоповерхової будівлі). Це найглибший поклад торфу серед боліт Українських Карпат.
 
Також тут зосереджено значну кількість вересу звичайного, який у Карпатах є рідкісною рослиною. А в моховому покриві Чорного Болота переважає торф’яний або білий мох – дібровний сфагн, що зближує це болото з гірськими болотами Західної Європи.
 
Крім того, Чорне Болото – ботаніко-гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення. З 2019 року набуло міжнародного статусу водно-болотного угіддя Рамсарської конвенції. Це прихисток для рідкісних видів рослин та тварин. У гірських умовах болота мають також ґрунтозахисне та гідрологічне значення.
 
Торф’яник розташований на висоті 840 м над рівнем моря. Його унікальною особливістю є заселення території болота бобрами. Тварини не лише освоїли височину, а й почали активно будувати загати, що допомогло збільшити рівень води та потік ґрунтових вод.
 
 
Нагадаємо, що у світі визначили найкрасивіше озеро. Це озеро Комо, розташоване в Італії.
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button