Україна

У Кабміні відреагували на повідомлення про шантаж Росією членів FATF


У Кабміні відреагували на повідомлення про шантаж Росією членів FATF

РФ напередодні засідання Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей, де може розглядатися внесення Росії до чорного списку, вдалася до брудних методів.

У Міністерстві фінансів України висловили занепокоєння у зв’язку з повідомленнями про спроби Росії шантажувати країни-членкині Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Force – FATF) напередодні пленарного засідання FATF у Парижі 19-23 червня. Про це у середу, 24 травня, повідомив Мінфін.

Зазначається, що на засіданні FATF може розглядатися питання про внесення РФ до “чорного” або “сірого” списків.

“Зіткнувшись із переконливими доказами недотримання стандартів FATF, Росія вдалася до шантажу та політичного тиску”, – наводяться в повідомленні Мінфіну в середу слова міністра Сергія Марченка.

Він зазначив, що це ще один приклад грубого порушення Росією зобов’язань щодо міжнародного співробітництва та взаємної поваги, згідно з якими члени FATF впроваджують і підтримують стандарти групи.

За словами міністра, Росія порушує найважливіші рекомендації FATF, наражаючи на серйозний ризик глобальну фінансову безпеку, створює перешкоди для міжнародного співробітництва в запобіганні відмиванню грошей і боротьбі з фінансовими злочинами. Зокрема, вона співпрацює з Іраном і Північною Кореєю, які перебувають під санкціями ООН і в чорному списку FATF.

Росія підтримує терористичні організації по всьому світу і вдається до ядерного тероризму, а також не здатна протидіяти відмиванню грошей, організованій злочинності та корупції, додав Марченко.

Мінфін України зазначив, що після рішення FATF у лютому цього року призупинити членство Росії ризики, які вона створює для глобальної фінансової безпеки, лише зросли, включно з посиленням злочинної кібер-діяльності, військового та фінансового співробітництва з державами, які перебувають під санкціями ООН, розгортанням терористичних організацій в Україні й Африці, активізацією зусиль із обходу санкцій і діями, які загрожують світові ядерною катастрофою.

Як повідомлялося, у лютому 2023 року FATF призупинила членство Росії у зв’язку з війною в Україні.

Нагадаємо, у червні 2022 року FATF прийняла рішення призупинити права Росії як члена організації та обмежити її участь у своїй діяльності. У жовтні того ж року організація вжила подальших заходів щодо обмеження членських переваг РФ, включаючи обмеження її можливості брати участь у роботі організації та заборону участі в регіональних групах.

 

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button