Україна

У ГУР підтвердили кібератаку на центр космічної гідрометеорології в РФ


У ГУР підтвердили кібератаку на центр космічної гідрометеорології в РФ

У ГУР запевняють, що десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на “оборонку”, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України сьогодні, 24 січня, повідомило про чергову успішну кібератаку в РФ – знищено базу даних далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології Планета.

Повідомляється, що це підприємство федерального рівня приймає та обробляє дані із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів, серед яких – міністерство оборони, генеральний штаб і служби МНС РФ.

“Атаку проти далекосхідної (найбільшої з трьох) філії НДЦ космічної гідрометеорології “планєта” здійснили кіберволонтери-патріоти з групи BO Team. Наслідки – руйнівні!” – рапортують у ГУР.

Зазначається, що проникнення в базу даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі.

“Обсяг знищеної інформації – близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних. Вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити щонайменше 10 мільйонів доларів. Серед знищеного – метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували міноборони і МНС РФ, Роскосмос та низка інших відомств держави-агресора, а також напрацьовані роками унікальні дослідження”, – йдеться в повідомленні.

У Головному управлінні розвідки повідомили, що робота суперкомп’ютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, паралізована й не підлягає відновленню в повному обсязі.

“Один такий обчислювальний девайс разом із програмним забезпеченням коштує 350 тисяч доларів. В умовах жорстких санкцій проти росії повторно отримати такий софт фактично  неможливо.  Разом зі сховищами даних, серверами та комп’ютерами внаслідок кібератаки паралізовано системи кондиціонування і зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру”, – додають у ГУР.

Повідомили в Головному управлінні розвідки й про бонус: повністю відрізано від мережі російську станцію в Арктиці на острові Більшовик. Ця станція, за даними ГУР, виконує важливі завдання у військовій сфері РФ.

“Загалом десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на “оборонку” і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів”, – запевняють у ГУР. 

 

Інформаційний спротив повідомляв про цю атаку вчора, але офіційних підтверджень від ГУР ще не було.

Нагадаємо, кіберфахівці ЗСУ атакували 15 сайтів підприємств, які беруть участь в інженерному забезпеченні військ РФ. 

Додамо, що українські хакери за підтримки СБУ знищили IT-інфраструктуру російської компанії Росводоканал. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button