Україна

У ФСБ заявили, що затримали українських розвідників в Росії

В ГУР міноборони України вважають нісенітницею заяви ФСБ Росії про те, що українці здійснювали розвідку і готували теракт

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Російської Федерації заявила про затримання кількох співробітників українських розвідслужб у регіонах Росії.

Як стверджується у заяві ФСБ, поширеній російськими ЗМІ, двоє затриманих збирали інформацію про стратегічні об’єкти країни, а ще одому закидають підготовку теракту, – інформує 1News.

“Затримані два агенти Служби безпеки України: Коваль Зіновій Зіновійович, 1974 р.н. та його син – Коваль Ігор Зіновійович, 1999 р.н., які прибули на територію Росії з метою збирання інформації та здійснення фото- та відеозйомки стратегічно важливих підприємств життєзабезпечення та об’єктів транспортної інфраструктури”, – повідомляє Центр громадських зв’язків ФСБ.

За даними ФСБ, у автомобілі затриманих батька і сина виявили короткоствольну та автоматичну зброю, а також засоби індивідуального захисту.

За цими даними, затримані зізналися у тому, що завербовані чинним співробітником управління СБУ у Тернопільській області, який поставив їм завдання щодо збору інформації про стратегічні об’єкти за винагороду у сумі 10 тисяч доларів США.

Також повідомляється, що співробітники спецслужби затримали “агента Головного управління розвідки (ГУР) міністерства оборони України, направленого на територію РФ з метою вчинення терористичного акту”.

“Житель Київської області Цілик Олександр Вікторович, 1998 р.н. дав зізнання, що був завербований і діяв за вказівкою підполковника Кирилівця Максима Леонідовича, 1988 р.н.”, – заявили в ФСБ.

Теракт планувалося вчинити шляхом підриву двох саморобних вибухових пристроїв загальною масою 1,5 кг у тротиловому еквіваленті.

Як стверджують у ФСБ, чоловік раніше нелегально перетинав держкордон РФ “для обладнання схронів”. А затримали його, за цими даними, під час повторного прибуття в Росію.

У російській спецслужбі не повідомляють, коли й у яких регіонах затримали українців.

“Ми зазвичай такі російські заяви не спростовуємо і не підтверджуємо. Що стосується цього випадку, ми вважаємо, що це провокація російської сторони, яка здійснюється в загальному контексті таких інформаційно-психологічних операцій проти нашої країни”, – повідомив речник ГУР МОУ Микола Красний.

За його словами, подібна детальна інформація про затриманих належить до державної таємниці, відповідно закону України “Про розвідку”.

Коментуючи поширену російськими ЗМІ інформацію про зізнання затриманих, речник ГУР МОУ припустив, що такі свідчення могли бути отримані під час катування.

“Ми і весь цивілізований світ знає, які жорстокі тортури застосовуються у цих катівнях, тому ми вважаємо, що ці “зізнання” отримали під час катування затриманих людей”, – повідомив Микола Красний.

Водночас він не виключив, що міністерство закордонних справ України після перевірки даних і підтвердження інформації про українське громадянство затриманих буде вживати заходів щодо їхнього звільнення.

“Досить дивно, що один нібито до Служби безпеки належить, інший – до головного управління розвідки. Так не буває у світовий практиці, давайте туди ще пожежника, МНСника і буде в нас така цікава розвідувальна спільнота. Це нісенітниці і примітивна провокація”, – прокоментував представник ГУР.

Водночас пресслужба СБУ України у коментарях українським ЗМІ назвала цю інформацію фейком.

“Подібні заяви ФСБ РФ варто розглядати виключно через призму гібридної війни”, – заявив прессекретар Служби безпеки Артем Дехтяренко.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button