Україна

У Держкомтелерадіо пояснили, що твори Булгакова в Україні ніхто не забороняв

Держкомтелерадіо наголошує, що в Україні немає заборони на твори Михайла Булгакова, як і на твори інших класиків російської та світової літератури. В той же час, в Україні не надано дозволу на ввезення тих видань, на обкладинках або у передмовах до яких російські видавці поширюють антиукраїнську пропаганду, повідомила 1News прес-служба Держкомтелерадіо.

Зокрема, у передмові до книги Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» видавництва «Азбука-Аттикус» згадуються представники російського кіно, які за публічну підтримку військової інтервенції в Україну внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Саме це видання і не потрапило на український ринок.

«Зауважимо, що рішення про відмову у наданні дозволу на ввезення цієї книги було ухвалено у березні 2019 року», – говориться у повідомленні.

Водночас для книг інших видавництв, які не використовують обкладинки книг відомих авторів для імперської або комуністичної пропаганди, український ринок відкритий. Для того, щоб переконатися в цьому, достатньо завітати в будь-яку книгарню або бібліотеку України.

Держкомтелерадіо нагадує, що починаючи з 20 травня 2017 року, дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України  № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України», було видано 32027  дозволів на ввезення видавничої продукції. З урахуванням дозволів, дію яких зупинено на підставі рішення РНБО України від 19.03.2019, а також тих, строк дії яких закінчився, на сьогодні кількість дозволів становить 18250.

Водночас, починаючи з 2017 року, Держкомтелерадіо надав 4 417 відмов у видачі дозволів, з яких 308 – на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо. Це книги з антиукраїнською, проімперською та комуністичною пропагандою.

«Що стосується книги «Істория Российского государства» Бориса Акуніна, який є критиком режиму Путіна, то Експертна рада має повноваження розглянути вдруге заяву імпортерів на її ввезення в Україну у разі, якщо книга вийде у видавництві, яке не знаходиться у санкційних списках. Нагадаємо, що на ТОВ «Издательство «АСТ», яке видало цю книгу, рішенням РНБО накладено економічні санкції», – додали у комітеті.

Back to top button