Україна

У чотирьох регіонах перекрито схеми вивезення ухилянтів за кордон


У чотирьох регіонах перекрито схеми вивезення ухилянтів за кордон

Схеми уникнення призову викрито в Києві, Хмельницькому, на Одещині й на Львівщині. У деяких з них брали участь кримінальники.

Служба безпеки України заблокувала ще чотири  схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

“У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано організаторів оборудок. Серед них – посадовець військово-лікарської комісії та декілька кримінальників. За гроші вони пропонували ухилянтам різні варіанти уникнення призову і подальшої втечі за кордон на підставі підроблених документів або поза контрольно-пропускними пунктами. Вартість таких «послуг» становила до 10 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості та способу перетину кордону”, – йдеться в повідомленні.

Схеми уникнення призову викрито в Києві, Хмельницькому, на Одещині й на Львівщині.

У Хмельницькому викрито посадовця військово-лікарської комісії, який дописував призовникам тяжкі захворювання як підставу для списання з військової служби.

На Одещині діяла міжнародна злочинна група, яка нелегально перевозила ухилянтів до сусідньої європейської країни. Учасники схеми довозили клієнтів до кордону на власних автомобілях або таксі, а потім переводили їх через кордон лісовими стежками або перевозили понтонами через річку.

“До складу банди входив одесит-кримінальник на прізвисько «Бастіон» та двоє його спільників-іноземців. Для пошуку “клієнтів” зловмисники створили Телеграм-канал. При цьому гроші за свої “послуги” просили переказувати у криптовалюті”, – уточнюють в СБУ.

У Києві затримано чоловіка, який продавав охочим уникнути призову підроблені документи про непридатність до служби за станом здоров’я.

“Зловмисником виявився 53-річний громадянин однієї з країн Близького Сходу, який раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності. Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника і затримали його під час одержання грошей від клієнта”, – йдеться у повідомленні.

На Львівщині затримано 51-річного жителя Самбірського району. Чоловік, заручившись підтримкою місцевого криміналітету, переправляв ухилянтів через заздалегідь підготовленими лісовими маршрутами.

Нагадаємо, раніше СБУ заблокувала три схеми ухилення від мобілізації, які діяли в центральних та західних областях України.

На Закарпатті ухилянти планували переплисти річку на надувній “ватрушці”

Український спортсмен-ухилянт утік зі збірної після чемпіонату в Італії

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button