Україна

У Чорнобилі відкрили Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ВІДЕО)

Централізоване сховище обслуговуватиме три українські атомні станції – Рівненську, Хмельницьку та Південноукраїнську

Посеред Чорнобильського лісу збудували ядерний об’єкт, який допоможе Україні позбутися залежності від російських послуг зі зберігання відпрацьованого ядерного палива.

Централізоване сховище обслуговуватиме три українські атомні станції – Рівненську, Хмельницьку та Південноукраїнську, – інформує 1NEWS.

Залізницею звідти доправлятимуть відпрацьоване паливо, а у Чорнобилі, його перевантажать із транспортних контейнерів – у контейнери для зберігання і заллють бетоном.

Зараз на сховищі тривають випробування. У контейнерах, замість справжнього ядерного палива – імітатор. Але вже до кінця року сховище запрацює в реальному режимі, а на його майданчиках для зберігання з’являться ряди забетонованих блоків з радіоактивним вмістом всередині.

«Це – звільнення від того ярма, яке ми мали всі ці роки з точки зору енергетичної залежності від Росії. Ми близько 200 мільйонів доларів платили щороку Росії за те, що вони беруть наше відпрацьоване паливо на переробку і зберігання», – сказав президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Контейнери на Централізованому сховищі зберігатимуться упродовж 100 років. Адже в них не просто ядерний непотріб, а цінний ресурс. Вчені вважають, що у майбутньому це паливо можна буде переробляти для повторного використання.

Суперсучасне сховище під Чорнобилем збудоване за американськими технологіями Holtec International.

Загальна вартість проєкту ЦСВЯП становить понад 45 мільярдів гривень.

Джерела фінансування – кредит Bank of America Merrill Lynch (250 млн доларів США) та власні кошти «Енергоатому» – до 1 млрд доларів.

Джерело: Голос Америки

Back to top button