Україна

У Чорне море зайшов американський есмінець

Американський есмінець “Дональд Кук” увійшов у Чорне море для проведення спільних міжнародних навчань, зокрема з Україною. Про це повідомив посол України в США Валерій Чалий у Facebook, передає 1NEWS.

“Ескадрений міноносець USS Donald Cook (DDG-75) входить в Чорне море. Стратегічне партнерство Україна-США розвивається і на морях. Американські військові морякі вже заходили раніше в наші порти. Чому б їм не завітати до нас в Одесу і цього разу?”, – написав Чалий.

Прес-служба 6 флоту ВМС США повідомляє, що есмінець увійшов у Чорне море, щоб “провести операцію із забезпечення безпеки на морі і підвищити стабільність в регіоні, привести в готовність військово-морський потенціал з союзниками НАТО й іншими партнерами”.

Водночас, як пише “Голос Америки”, командувач силами ВМС США в Європі адмірал Джеймс Фогго заявив, що есмінець зайде в порт Одеси.

[

Фогго назвав візит “проявом солідарності” з Україною після інциденту в Азовському морі.

“Весь цей епізод в Азовському морі був для мене дуже обтяжливим”, – заявив адмірал.

“Дональда Кука” перекинули в регіон c військово-морської бази Рота в Іспанії.

Спільні американо-українські навчання були заплановані в зв’язці з переговорами в ЄС про введення нових санкцій проти росіян, причетних до інциденту в Керченській протоці.

Це вже другий візит американського “Дональда Кука” в Чорне море у 2019 році.

Відповідно до положень міжнародної конвенції Монтре, час перебування американського есмінця в Чорному морі не повинен перевищувати 21 добу.

 

 

 

Back to top button