Україна

У Чехії анонсували збір на 10 тисяч дронів для ЗСУ


У Чехії анонсували збір на 10 тисяч дронів для ЗСУ

Збором займаються, як волонтери, так і чеські військові. Проте, сама ініціатива є суто громадянською.

Чеські військові спільно з волонтерами створили організацію Group D, що проведе збір коштів на купівлю 10 тисяч FPV-дронів для українських бійців. Про це повідомляє iROZHLAS.

Організацію Group D очолив начальник Генерального штабу ЗС Чехії Карел Ржека. Найближчим часом організація оголосить збір близько ста мільйонів чеських крон (4,4 млн доларів) на дрони для ЗСУ.

“Росіяни зрозуміли важливість безпілотників на полі бою і нарощували їхнє виробництво під час війни. Роблять їх у в’язницях та школах. Ми знали, що треба якось реагувати”, – пояснив резервіст і один із інвесторів Ян Веверка.

Ініціатори збору зазначають, що їхня мета придбати 10 тисяч дронів для українських захисників це не офіційна ініціатива чеської армії.

“Це громадянська ініціатива, в якій беруть участь солдати, і в основному члени чинного резерву. Це хороший приклад співпраці між громадянським суспільством та армією”, – пояснив Ржека.

За його словами, створення Group D є вигідним і чеській армії, оскільки вона зможе “черпати” знання безпосередньо з подій на полі бою.

“Наші українські партнери готові поділитися з нами всім своїм досвідом, організувати з нами професійні Навчання українських військових у Чехії продовжили на ріксемінари та надати нам безцінну для нас інформацію. Ніхто просто так не дає вам цього. А якщо ви дасте комусь кілька тисяч дронів, це теж дасть ефект”, – наголосив генерал.

Як ми вже писали, чехи за день зібрали $133 тис. на гелікоптер для ЗСУ. Збір коштів на Black Hawk для України був приурочений до 34-ї річниці Оксамитової революції в країні.

Навчання українських військових у Чехії продовжили на рік

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button