Україна

У бізнесу поменшало песимізму – НБУ


У бізнесу поменшало песимізму - НБУ

Підприємства промисловості покращили оцінки економічних перспектив, враховуючи релокацію частини підприємств у безпечніші регіони, поступове налагодження ланцюгів постачання.

Український бізнес адаптується до воєнного часу: у серпні індекс очікувань ділової активності зріс до 44,1 (у липні 43,6). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

У регуляторі наголосили, що бізнес продовжує адаптуватися до воєнних умов, але невизначеність, руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, вимушена міграція населення стримують відновлення економічної активності підприємств усіх секторів економіки.

Підприємства промисловості покращили оцінки економічних перспектив з огляду на релокацію частини підприємств у більш безпечні регіони, поступове налагодження ланцюгів постачання та адаптацію до нових умов. ІОДА сектора у серпні становив 46,7 в порівнянні з 43,1 у липні.

Сектор будівництва також посилив оцінки своєї діяльності – індекс у серпні становив 41,2 проти 35 у липні. Зокрема, цьому допомогли сприятливі сезонні умови та поступове відновлення будівництва житлових та нежитлових будівель. Песимізм в очікуваннях обсягів будівництва та обсягів нових замовлень, а також обсягів закупівлі сировини та матеріалів знизився.

Підприємства торгівлі трохи погіршили очікування своєї економічної діяльності, але все ще перебувають ближче до нейтрального рівня. Індекс сектора у серпні – 47,4 у порівнянні з 48,7 у липні. У галузі прогнозують зменшення обсягів товарообігу та налаштовані на зниження торгової маржі.

Сфера послуг мала найстриманіші оцінки: секторальний індекс погіршився до 39,6 із 41,9 у липні.

Підприємства всіх секторів, що беруть участь у опитуваннях, зберігають високі очікування щодо подорожчання власної продукції та послуг на тлі посилення очікувань зростання цін на сировину та товари постачальників. У всіх секторах не очікується збільшення загальної чисельності працівників, але підприємства промисловості та будівництва наголосили на певному підвищенні попиту на персонал.

Раніше повідомлялося про те, що деякі підприємці вже припинили діяльність, деякі зменшили оберти, але є й такі, які почали заробляти більше, ніж до війни.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button