Україна

У багатоквартирних будинках заборонені генератори – Держенергонагляд


У багатоквартирних будинках заборонені генератори - Держенергонагляд

Електростанції можна встановлювати тільки на відкритому повітрі не менше ніж за шість метрів від вікон, дверей або гаражів, а відстань до стін та іншого обладнання має бути більша за один метр

Державна інспекція енергетичного нагляду України наголосила, що під час використання автономних джерел живлення у вигляді електростанцій необхідно дотримуватись правил техніки безпеки. Зокрема не можна використовувати генератори в багатоквартирних будинках. Про це нагадала пресслужба Держенергонагляду у середу, 10 липня.

Позаяк будь-яка електростанція є об’єктом підвищеної небезпеки її експлуатація вимагає дотримання певних умов. Зокрема, загальні вимоги передбачають:

  • інструкція від виробника з експлуатації електростанції є обов’язковою до виконання;
  • генератори не можна використовувати в багатоквартирних будинках (навіть на балконі);
  • електростанції можна встановлювати тільки на відкритому повітрі не менше ніж за 6 метрів від вікон, дверей або гаражів, а відстань до стін та іншого обладнання має бути більша за один метр;
  • генератор має бути сухим, для цього його потрібно захистити від атмосферних опадів та підтоплень, якщо торкнутися мокрого генератора або підключених до нього приладів, можна отримати ураження струмом;
  • перед заправкою електростанції їй потрібно дати охолонути, інакше паливо може спалахнути та викликати пожежу і травмування людини, яка здійснює її обслуговування;
  • забороняється зберігати запас бензину поряд із генератором.

Найпростіший спосіб безпечного використання – під’єднати до генератора подовжувач і до нього вже включити ті електроприлади, в яких є потреба.

У разі під’єднання до внутрішніх електричних мереж будівлі необхідно забезпечити безумовне від’єднання мереж будівлі від зовнішніх електромереж. Інакше, під час відновлення електропостачання, може відбутися коротке замикання.

Також радять під’єднати електростанцію до внутрішньої мережі через перекидний рубильник або систему автоматичного включення резерву (АВР).

Окрім того, забороняється виконувати підключення електростанції до мережі будівлі, якщо потужність електростанції значно перевищує пропускну здатність розетки.

“Під’єднати електростанцію до найближчої розетки в будівлі, попередньо відключивши автомати на ввідному щитку або викрутивши плавкі запобіжники, можна лише перевіривши параметри розетки (10А – 2,2 кВт або 15А – 3,5 кВт), – акцентували у повідомленні.

Нагадаємо, ситуація з електропостачанням споживачів покращиться в серпні 2024 року, що пов’язано насамперед із завершенням планово-запобіжних ремонтів (ПЗР) на кількох енергоблоках АЕС. Про це повідомила Державна інспекція з енергетичного нагляду України (Держенергонагляд) з посиланням на заяву свого голови Руслана Слободяна.

Раніше повідомлялося, що липень стане найважчим періодом для енергосистеми України. Саме у цей час енергоблоки АЕС проходять планові ремонти.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button