Україна

Тяжкохворих українців буде перевозити аеромедичний спецпідрозділ

Міністерство охорони здоров’я запускає проєкт щодо створення єдиного аеромедичного простору, що передбачає цивільну медичну евакувацію тяжкохворих, повідомляє 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Ми запускаємо такий проєкт, як створення єдиного аеромедичного простору України. Це надзвичайно важливий елемент, зокрема, і з розвитку трансплантації”, – сказав Степанов.

Він зазначив, що цього року розпочинається важливий проєкт впровадження цивільної аеромедичної евакуації в нашій країні. За його словами, у лютому та квітні МОЗ ініціює запуск двох пілотних проєктів з аеромедичної евакуації у Львові та Києві.

Степанов розповів, що цивільна аеромедична евакуація в Україні стане можливою у випадку затвердження відповідної постанови Кабміну, яку підготувало МОЗ “Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору України”. Попередньо цей проєкт постанови було розроблено у співпраці з Міністерством внутрішніх справ.

Очільник МОЗ додав, що після прийняття цього документу можна буде вчасно транспортувати повітряним шляхом анотомічні матеріали та реципієнтів, і перш за все це буде використовуватися для трансплантації серця.

“У кожному з обраних для пілотних проєктів регіонів чергуватимуть 24 /7 екіпажі та медичні бригади. Отже, повітряні екіпажи вилітатимуть до людей із гострими затримками кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи, гострими порушеннями мозкового кровообігу, опіками другого та третього ступеня в понад 20 відсотків площі поверхні тіла або опіками електричним струмом чи верхніх дихальних шляхів”, – сказав Степанов.

Він зазначив, що також йдеться про травми хребта, проникаючі поранення тіла, травматичні ампутації кінцівок, переломи двух чи більше трубчатих кісток тощо. Окрім того, аеромедичну евакуацію зможуть здійснювати у випадках масових уражень, стихійних лих, та якщо пацієнти отримали травму внаслідок утоплення, падіння з висоти, дорожньо-транспортих пригод , сходження снігових лавин та зсуву грунту.

Як повідомлялося, в Україні з 1 січня запрацювала Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин.

 

 

 

Back to top button