Україна

ТЦК не можуть затримувати людей на вулиці – Лубінець


ТЦК не можуть затримувати людей на вулиці - Лубінець

Омбудсмен схвально висловився про дії представників ТЦК у Полтавській області, зокрема щодо їх звернення до Нацполіції/

Співробітники територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (ТЦК та СП) не можуть затримувати громадян на вулицях із застосуванням фізичної сили. Про це у середу, 3 квітня, повідомляє Суспільне з посиланням на Уповноваженого Верховної ради України з прав людини Дмитра Лубінця. 

“Вони не можуть ходити по вулицях і фізично затримувати громадян України з застосуванням фізичної сили. Не можуть. Це нонсенс. Хто від цього виграє? Армія? Ні. Громадяни України, які бояться виходити на вулицю? Ні”, – сказав омбудсмен.

За його словами, прикладом коректної поведінки ТЦК в умовах, коли в них є перелік осіб, які ухиляються від мобілізації, є дії центру у Полтавській області, де військові звернулися до Національної поліції зі списками осіб, які мали б з’явитися до ТЦК, але не зробили цього.

“А якщо треба проводити так звані рейди, то до складу цієї групи обов’язково повинні бути долучені представники Національної поліції. Саме вони перевіряють документи. Після цього вони надають відомості співробітникам ТЦК для перевірки, чи є такий громадянин України в реєстрі військовозобов’язаних, чи немає”, – пояснив Лубінець.

Він додав, що співробітники Нацполіції “мають право зупиняти людей, перевіряти документи, ухвалювати рішення, озвучувати якісь законні вимоги”.

Омбудсмен додав, що він виступає проти розширення повноважень ТЦК, що пропонувалося у першій редакції законопроекту про нові правила мобілізації.

Раніше повідомлялося, що начальник Рівненського ТЦК підполковник Олександр Ярмошевич потрапив у “любовний” скандал. В мережі з’явилося відео, як він на робочому місці по черзі цілується з кількома колегами-жінками.

Раніше повідомлялося, що вмісті Бучач в Тернопільській області чоловік помер після кількаденного перебування у місцевому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. 

Суїцид та жорстке затримання: нові скандали з ТЦК

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button