Україна

Ціна на газ – Олег Попенко заявив про зменшення обсягів видобутку газу в Україні – 1News


Фото з відкритих джерел

Україна має ситуацію, коли у нас немає газу і ми його купуємо за найвищою ціною, констатував експерт

Видобуток власного природного газу в Україні за останні п’ять років зменшився майже на мільярд кубометрів. Про це в ефірі на “Першому Незалежному” заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Гість студії, відповідаючи на запитання, чи має Україна можливість укладати довгострокові контракти з постачання газу, зауважив, що такі контракти можна укласти з РФ, а для цього необхідно вивчити ситуацію.

1News за темою: У Харківській області запустили в роботу розвідувальну газову свердловину

“До 1 січня ми закуповували російський газ, але за цінами європейського, тобто плюс неіснуюча поставка газу від Амстердаму до кордону з Україною, а це 50 доларів за тисячу кубометрів. У середньому на рік це було близько 650 млн дол. ми переплачували тільки за неіснуюче транспортування, а це наші кошти. Чи можемо ми, наприклад, домовитися щодо постачання того ж катарського газу або із США? Можемо. Ми можемо його приймати у Гданську на LNG-терміналі. Там приймати, закачувати цей газ у газотранспортну європейську систему і таким шляхом – можемо і так”, – сказав експерт.

Олег Попенко продовжив: “Але, на жаль, ми нічого не зробили за останні роки, навіть за 10-12 років, ми нічого не зробили для того, щоб це все, той же LNG-термінал побудувати на території України; щоб домовитися про постачання газу з Азербайджану, наприклад. Ми всі ці моделі не відпрацювали, ні з ким не домовилися, і в підсумку маємо ситуацію, коли у нас немає газу, ми його купуємо за найвищою ціною. І при тому ми ж видобуток власного газу зменшили за останні 5 років майже на 1 мільярд кубометрів”.

1News за темою: В Україні попередили схему заволодіння природним газом на 250 млн грн

Як повідомляли 7 лютого, природні запаси газу України скоротилися до 11 млрд кубометрів. Про це це йшлося у повідомленні “Оператора газотранспортної системи України”.

Раніше повідомлялося, що у січні поточного року Україна імпортувала 44,8 млн кубометрів газу. Експорт та реекспорт склав 178,0 кубометрів – у чотири рази більше. Минулого місяця імпорт був на 90% нижче обсягів січня 2021 року, однак втричі більше, ніж у грудні 2021 року.

А основним постачальником залишається Угорщина, з якої надійшло 32,2 млн кубометрів газу, або 70% від загальних обсягів. Відновився імпорт зі Словаччини на рівні 12,1 млн кубометрів. Імпорт з Польщі склав 0,5 млн кубометрів.

Додамо, раніше Юрій Вітренко заявив, що Україна протягом 5 років матиме змогу самостійно забезпечити себе газом та відмовитися від імпорту блакитного палива. Зокрема, “Нафтогаз” планує розвивати газовидобування й співпрацювати щодо цього з низкою іноземних компаній.


Джерело

Back to top button