Україна

Третина українців вірить в астрологію та екстрасенсорику – опитування


Третина українців вірить в астрологію та екстрасенсорику - опитування

Віра в астрологію, екстрасенсорні здібності, тарологію поширена серед усіх категорій населення, зазначає КМІС.

Принаймні 43% українців вірять хоч в одне з езотерико-прогностичних учень. Зокрема, 35% опитаних респондентів вірять в астрологію, 25% – в екстрасенсорні здібності, іще 15% – в тарологію, про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 17 лютого – 5 березня 2024 року, йдеться в пресрелізі, оприлюдненому на сайті КМІС у вівторок, 2 квітня.

Віра в астрологію, екстрасенсорні здібності, тарологію поширена серед усіх категорій населення. Цей показник вищий віри серед жінок (49% українок вірять бодай в одне з переліку проти 36% – серед чоловіків), старших респондентів (показник зростає з 26% серед опитаних до 30 років, до 51% серед респондентів, яким понад 60 років), менш заможних респондентів (серед українців із високим рівнем статку 34% вірять бодай в одне з переліку, серед осіб із дуже низьким статком – 65%).


Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки Омнібус протягом 17 лютого – 5 березня 2024 року.

Метод – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера.

Вибірка – 2008 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводили з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювала влада України до 24 лютого 2022 року).

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювала влада України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%. В умовах війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення.

Як ми вже писали, більшість українців – 69% – вважають, що громадяни України долають суперечності і гуртуються як політична нація.

Додамо, більшість українців, 66%, вважає, що російську мову має бути усунуто з офіційного спілкування. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button