Цікаве

Палеонтологи знайшли новий вид динозавра

У Мексиці палеонтологи Національного інституту антропології та історії країни (INAH) ідентифікували раніше невідомий вид «говорящих» динозаврів, що мешкали майже 73 мільйони років тому, пише 1NEWS з посиланням на Урядовий кур’єр.

Короткий звіт про дослідження опубліковано на офіційному сайті INAH.

Перші рештки динозавра знайшли ще в 2013 році. Вони перебували в болоті на півночі штату Коауїла. Тоді палеонтологи виявили тільки хвіст, за яким ідентифікувати істоту не вдалося.

Дослідники пишуть, що надії вони не втрачали і продовжували обстежувати заболочену місцевість. В результаті їм вдалося знайти й інші відсутні кістки древньої істоти, зокрема 80% його черепа, 1,32-метровий гребінь, стегно і плече.

Ідентифікацією займалася міждисциплінарна група, створена в INAH. Тільки в 2021 році дослідники завершили роботу. Вчені визначили, що це був величезний травоїдний динозавр, який загинув близько 72-73 мільйонів років тому.

Він виявився представником раніше невідомого науці виду і отримав найменування Tlatolophus galorum. Вчені пояснили, що перше ім’я Tlatolophus є похідним від слова tlahtolli. Мовою корінного народу науатль це означає «слово» або «твердження». Друга частина імені походить від грецького слова lophus, що означає «гребінь».

Справа в тому, що палеонтологи віднесли знайдену істота до роду так званих «говорящих» динозаврів. Вивчення черепа показало, що у цих ящурів були вуха, здатні сприймати низькочастотні звуки.

«Ймовірно, вони були мирними, але балакучими динозаврами, – йдеться в заяві дослідників. – Ці динозаври видавали гучні звуки, щоб відлякати хижаків або в репродуктивних цілях».

Крім того, цей ящур мав масивний гребінь, який, судячи з усього, мав яскраве різнокольорове забарвлення. У INAH звернули увагу на те, що зовні гребінь нагадує символ, який часто використовувався стародавніми мезоамериканцями в їх рукописах, причому цей символ «служив для позначення дій, комунікації».

Вчені відзначають, що рештки невідомого науці динозавра дуже добре збереглися. Цьому посприяли умови їх зберігання. Протягом мільйонів років кістки померлого динозавра знаходилися в маслянистій болотній рідині, яка їх добре законсервувала.

 

 

 

Back to top button