Україна

Танення льодовикового щита Гренландії призвело до підвищення рівня світового океану на 1,2 сантиметра – новини


Фото з відкритих джерел

Льодовиковий щит Гренландії втратив близько 4 700 гігатонн льоду з початку вимірювань у квітні 2002 року

Танення льодовикового щита Гренландії призвело до підвищення рівня світового океану на 1,2 сантиметра лише за останні 20 років. Про це повідомляє dpa-international.

За даними супутникової місії GRACE, льодовиковий щит Гренландії втратив близько 4 700 гігатонн льоду з початку вимірювань у квітні 2002 року. Одна гігатонна еквівалентна 1 мільярду тонн.

Цієї кількості достатньо, щоб затопити на півметра всю територію Сполучених Штатів.

Льодовиковий щит Гренландії займає чотири п’ятих загальної площі найбільшого острова Землі. Лише Антарктичний льодовиковий щит є більшим за нього.

Зазначається, що Гренландія особливо постраждала від зміни клімату, оскільки Арктика вже прогрілася значно більше, ніж будь-який інший регіон на Землі.

Новини за темою: На Марсі зробили світлину кратера, накритого водяним льодом

Нагадаємо, вчені, які третій рік спостерігають за ключовим шельфовим льодовиком Антарктиди — льодовиком Туейтса, виявили у його східній частині великі тріщини. Це може сприяти повному обвалу шельфового льодовика лише за кілька років.

За словами дослідників, цей льодовик іноді називають “льодовиком судного дня”, оскільки його обвал може викликати каскад обвалення льодовиків в Антарктиді, а останні дослідження замерзлого континенту припускають, що кінець може наступити для льодовика навіть раніше, ніж очікувалося.


[ad_2]
Source link

Back to top button