Україна

Таблетки Паксловід дозволили в Україні – що відомо про препарат – 1News

Пігулки рекомендовані людям з високим ризиком госпіталізації або смерті

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Пошуки ефективних ліків проти коронавірусної хвороби тривають. Разом з удосконаленням вакцин компанії розробляють таблетки для лікування COVID-хворих.

Одну із таких розробок схвалили до використання в Україні.

Детальніше про препарат “Паксловід” розповідаємо далі.

Нові ліки проти COVID-19

В Україні дозволили використовувати таблетки “Паксловід” для лікування пацієнтів, хворих на коронавірус.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, препарат “Паксловід” насамперед призначений для пацієнтів із груп ризику, щоб запобігти погіршенню їхнього стану та переходу захворювання із легкого ступеня тяжкості до середнього та тяжкого.

При цьому МОЗ підписало контракт з виробником препарату компанією Pfizer. Незабаром в Україну мають доставити 300 тисяч курсів “Паксловіду”.

“Оскільки лікарський засіб вже допущено до екстреного медичного застосування, ми розпочинаємо узгоджувати графік поставки препарату в Україну, про який поінформуємо додатково”, – наголосив очільник МОЗ.

Також він нагадав, що раніше в Україну вже прибуло 60 тисяч із 300 тисяч законтрактованих курсів “Молнупіравіру” – ще одного препарату, призначеного для лікування COVID-19. Детальніше про цей препарат можна дізнатися за посиланням.

1News за темою: В Україні за добу проти коронавірусу вакцинували понад 66 тис. людей

Що відомо про препарат

“Паксловід” або PF-07321332 – противірусний препарат, прямої дії що запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик тяжкого перебігу хвороби. Препарат розроблений компанією Pfizer і випускається у формі пігулок, тому їх зручно приймати. При цьому він не має особливих вимог зберігання.

“Паксловід” містить:

  • нірматрелвір, який пригнічує білок SARS-CoV-2, щоб зупинити реплікацію вірусу,
  • ритонавір, який уповільнює розпад нірматрелвіру, щоб допомогти йому залишатися в організмі протягом більш тривалого періоду у вищих концентраціях.

Зазначалося, що механізм дії препарату ґрунтується на руйнуванні білка Mpro. Саме він є основним ферментом оболонки коронавірусу. А при його подвоєнні повністю припинялося поширення SARS-CoV-2 в організмі та суттєво прискорювалось одужання.

Пігулки рекомендовані людям з високим ризиком госпіталізації або смерті. Але препарат не рекомендують пацієнтам з тяжкою нирковою або печінковою недостатністю. Пацієнтам із помірною нирковою недостатністю необхідна знижена доза “Паксловіду”.


Фото з відкритих джерел

У компанії Pfizer зазначили, що “Паксловід” допоможе запобігти поширенню вірусу, що викликає COVID-19, між людьми та тваринами. Також він здатен захистити від зараження штамами “Дельта” та “Бета”. Це підтвердило дослідження in vivo, що ґрунтується на організмах сирійських хом’ячків.

Клінічні дослідження показали, що “Паксловід” на 89% ефективний проти госпіталізації та смерті від COVID-19.

1News за темою: Як розпізнати штам коронавірусу “Омікрон” у дитини: Роз’яснення МОЗ

У яких країнах схвалили використання “Паксловіду”

На початку лютого таблетки Pfizer “Паксловід” (Paxlovid) для лікування коронавірусу почали використовувати у Франції. Це перша країна в ЄС, яка почала застосовувати цей препарат.

Зазначалося, що ці ліки є першими в ЄС, що схвалені для лікування респіраторних вірусних захворювань. Його призначатимуть дорослим із симптомами, які не вимагають дихання киснем і не піддаються ризику ускладнень, як рекомендує Європейське агентство з лікарських засобів (EMA).

Наприкінці січня EMA схвалила використання “Паксловіду” в ЄС після того, як препарат був схвалений у США та Великій Британії в грудні 2021 року.

1News за темою: У Львові врятували дитину, у якої після коронавірусу почали відмовляти руки та ноги

Яка ситуація з коронавірусом в Україні

В Україні за минулу добу, 16 лютого, лабораторно підтвердили 33 330 випадків коронавірусної хвороби COVID-19. В Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що напередодні 27 441 людина одужала. При цьому за добу зафіксували 259 летальних випадків, спричинених ускладненнями від COVID-19.

За увесь час пандемії в Україні коронавірусом заразилося 4 637 260 людей, одужали – 3 866 755 людей, а 103 824 – померли.

Станом на 16 лютого в Україні у червоній зоні карантину залишаються 5 областей. У червоній зоні перебувають Закарпатська, Івано-Франківська, Луганська, Рівненська та Хмельницька області.

У жовтій зоні знаходяться Полтавська, Харківська області та Київ. Всі інші регіони – у помаранчевій зоні.

Нині в країні показник захворюваності коронавірусом перебуває на рівні 1244 на 100 тис. населення, у Києві – 1533 на 100 тис. населення.

Рівень госпіталізації незначно перевищив норму – 61,8 (при визначеному показнику 60 на 100 тис. населення). Однак слід зазначити, що показник рівня госпіталізацій перевищений у 12 регіонах. Показник завантаженості ліжок з киснем не перевищено в жодному регіоні України.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button