Україна

Символи війни. Що надихає українцівСюжет


Символи війни. Що надихає українців

Від Джавелінів та банки з помідорами до кішки Глорії та пса Патрона, що допомагає українцям підтримувати бойовий дух.

Українці завжди вирізнялися позитивним світоглядом. Так, під час повномасштабного вторгнення Росії наші громадяни спромоглися знайти точки опори, які надихають нас на Перемогу.

За рік війни РФ проти України наша скарбничка народних символів поповнилася новими знаками незламності, героїзму, мужності, турботи, стійкості, любові та самопожертви. Українці згадують про них під обстрілами та під час сирен, а користувачі соцмереж створюють меми та жарти.

До річниці вторгнення Росії в Україну Кореспондент.net зібрав символи цієї війни, які підтримують українців.

Військова техніка

Ударні турецькі безпілотники Байрактар та американський протитанковий ракетний комплект Джавелін з першого дня війни допомагали українським захисникам знищувати окупантів. Українці на це почали складати пісні, створювати меми, навіть називати іменами Байрактар та Джавеліна дітей та домашніх тварин.

Американська реактивна артилерійська система HIMARS змінила перебіг війни Росії в Україні. Точні удари з установки допомогли нашим військовим знищити сотні складів БК та бази окупантів. А російські пропагандисти істерили від однієї згадки про цю потужну зброю.

Пісні – символи війни

“Ой у лузі червона калина…” – гімн січових стрільців. З початком повномасштабного вторгнення “Калина” набула в Україні просто шаленої популярності і стала справді народною піснею, символом незламності українців у боротьбі за свою свободу та незалежність. Нове життя пісні дав лідер гурту Бумбокс Андрій Хлівнюк, коли він зі зброєю в руках заспівав на Софійській площі у центрі Києва.

“Stefania” – Kalush Orchestra – пісня з якою гурт здобув перемогу на Євробаченні у 2022 році. У багатьох трек асоціюється з мамою, будинком та Батьківщиною.

“Доброго вечора, ми з України!”

Ця фраза, що облетіла весь світ, стала символом нашої волі та незламності. Авторами фрази вважаються два саунд-продюсери Артем Ткаченко та Максим Мокренко, відомі як PROBASS ∆ HARDI, які ще до війни випустили трек “Доброго вечора”.

А з початком війни популярності фразі додав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, який з усмішкою та цими словами починав кожне своє відеозвернення.

“Рускій воєнний корабль, іди…”

Фразу сказав 24 лютого 2022 року український прикордонник у відповідь на пропозицію російського військового корабля здатися. Подія сталася під час атаки на острів Зміїний.

“Рускім воєнним кораблем” був флагман російського Чорноморського флоту ракетний крейсер Москва, який 14 квітня затонув, (за твердженням Міністерства оборони РФ – внаслідок вибуху боєприпасів і при подальшому буксируванні корабля в порт. За заявою української сторони і думкою експертів – в результаті здійсненого 13 квітня удару Військово-морських сил України ракетним комплексом Нептун)

Автором фрази є український прикордонник Роман Валентинович Грибов. Його слова почали активно використовуватися у різних сферах: ЗМІ, культурі, мистецтві, на масових акціях; а також широко застосовуватися офіційними особами, артистами та політиками.

Трактор та банка з помідорами

Трактор, що тягне танк, став одним із символів непохитності українського народу, а також інтернет-мемом. Ще на початку війни з’явилося багато відео про те, як українські фермери тягнуть за допомогою тракторів ворожі танки.

На початку березня 2022 року у Києві мешканка Оболоні збила ворожий дрон банкою консервованих помідорів. Декілька днів поспіль ця історія активно обговорювалася в соцмережах, більшість українців вважали цю новину фейком. Але згодом журналісти знайшли свідків і цю жінку.

Пароль “Паляниця”

Тест на диверсантів від українців. Як виявилось, таке просте слово росіяни не в змозі вимовити. До війни дуже рідко можна було почути це слово від пересічного українця, але сьогодні це справжнє кодове слово, яке використовується дуже активно. Російська вимова “поляніца” стала основою для багатьох серій мемів та жартів.

“Привид Києва”

“Привид Києва” – відважний льотчик, легенди про якого складалися з перших днів повномасштабної війни. Але пізніше у командуванні ЗСУ повідомили, що “супергерой” – збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил, а Степан Тарабалка, якого в Україні багато хто вважав “Привидом Києва”, насправді не збивав 40 літаків.

“Привид Києва – це супергерой-легенда, чию фігуру створили українці! Це скоріше збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил, які захищають небо столиці. І раптово з’являються там, де на них не чекають!” – повідомили у командуванні ЗСУ.

Півник і шафа з Бородянки

Півник – декоративна фігурка Васильківського майолікового заводу, яка дивом вціліла після ворожого обстрілу в Бородянці Київської області. Це при тому, що сам багатоповерховий будинок практично перетворився на руїни.

 Cуспільне

Фігурка разом із шафкою стали символом незламності та стійкості в нестерпних умовах.

Кішка Глорія

Тварина вціліла під час обстрілу російською армією ще однієї багатоповерхівки у Бородянці. Зоопатруль разом із ДСНС забрали кішку із сьомого поверху зруйнованої будівлі.
Спочатку кішку лікували волонтери, які назвали її Шафкою. Згодом з’ясувалося, що її справжнє ім’я – Глорія.

 Думська

Власники забрали тварину, як тільки вона пройшла процес лікування та реабілітації.

Пес Патрон

Патрон – службовий собака породи джек-рассел-тер’єр з України, який отримав міжнародну популярність під час вторгнення Росії. Офіційний символ Міжнародного координаційного центру з гуманітарного розмінування, сформованого при МВС України.

Із середини весни у магазинах стали продаватися м’які іграшки у вигляді Патрона, а його зображення з’явилися на різних товарах та марці Укрпошти. Влітку гурт Karta Svitu впустив пісню “Пес Патрон”, яка незабаром стала вірусним хітом у TikTok і набрала в YouTube більше 2 млн переглядів.

Бавовна

25 квітня 2022 року в російському Брянську пролунали вибухи у військовій частині та на нафтобазі. Новину про цю подію, перекладену з російських джерел за допомогою онлайн-перекладачів, опублікували на каналі Оперативний ЗСУ. Онлайн-перекладач сплутав російські омографи, через що в тексті новини було написано, що “перед початком пожежі чути потужну бавовну”. Цей текст з помилкою підхопили інші сайти.

З цього моменту словом “бавовна” в українському сегменті Інтернету називають вибухи на окупованій території України та на території Російської Федерації.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button