Україна

Своя арта. Україна нарощує виробництво зброїСюжет


Своя арта. Україна нарощує виробництво зброї

В Україні почали розробляти аналог американської високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS, повідомляє The Washington Post.

 
Після більш ніж двох років повномасштабної війни Україна відчуває гострий дефіцит всього озброєння: від куль до ракетних систем великої дальності, винищувачів та бомбардувальників.
 
Свій HIMARS
 
Минулого місяця міністр стратегічної промисловості Олександр Камишин заявив, що Україна розгорнула виробництво ракет із дальністю понад 600 км. Подробиць Камишин не повідомляв.
 
“За словами офіційних осіб, також розробляються системи протиповітряної оборони та високоточні ракети, аналогічні американській високомобільній артилерійській ракетній системі (HIMARS)”, – пише The Washington Post.
 
Президент України Володимир Зеленський 6 січня сказав, що Україна “максимально” працює над тим, щоб ЗСУ могли вже цього року розраховувати на озброєння та військову техніку українського виробництва.
 
Проблеми виробництва
 
Снаряди стандарту НАТО потрібні для артилерійських систем, які надходять в Україну від західних союзників. Україна намагається покрити гостру потребу в таких боєприпасах, у тому числі за рахунок внутрішнього виробництва, проте стикається з низкою проблем, пише The Washington Post. Серед них — відсутність належного фінансування та брак пороху.
 
За словами чиновників, цього року Україна витратить близько 5 мільярдів доларів на внутрішнє виробництво озброєнь, але цього замало. Другою перешкодою є світова нестача вибухонебезпечних хімікатів, що призводила до періодичних зупинок виробництва озброєння в Україні, сказав заступник генерального директора Української броні Максим Полів’яний.
 
Ще однією проблемою для українського виробництва є російські атаки, спрямовані, зокрема, на збройові заводи. Багато ракет збиваються силами ППО, але деякі з них досягають своєї мети, пише WP.
 
Що вже є
 
Україна наростила виробництво озброєння втричі у 2023 році і сподівається збільшити у шість разів 2024-го. Підприємства виробляють міномети та артилерійські снаряди радянського зразка калібрів 122 мм та 152 мм, військову техніку, ракети та інше. Але високотехнологічні системи ще далекі від виробництва, для запуску якого, за словами Полив’яного, мають пройти десятиліття.
 
У грудні 2023 року міністр з Камишин повідомив, що Україна у 2023 році збільшила виробництво мінометних систем у 42 рази та вивела темпи виробництва САУ Богдана на рівень світових оборонних гігантів. Також Україна почала виробляти набої для стрілецької зброї, снаряди калібрів 73 мм та 125 мм.
 
Протягом 2023 року Україні вдалося втричі наростити можливості власного ОПК — сумарно той зробив зброї та військову техніку на $3 млрд, написав Forbes з посиланням на високопосадовця з Міноборони.
Крім того, розширилася номенклатура: почали виробляти снаряди стандартів НАТО, патрони для стрілецької зброї, гранатометні постріли (ВОГ-17, ВОГ-25) та боєприпаси для БПЛА.
 
Крім того, подвоїлося виробництво протитанкових ракетних комплексів (ПТРК). Є прогрес і щодо бронетранспортерів: у листопаді 2023-го їх виготовили п’ять разів більше, ніж навесні. А виробництво бронеавтомобілів зросло у 3,4 рази порівняно з минулим роком.
В даний час ОПК включає понад 500 підприємств, на яких задіяно 300 тисяч працівників. І оборонка стала одним із двигунів національної економіки: із торішнього 4,9% зростання ВВП країни ОПК забезпечив майже третину, або 1,5% пункту.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button