Україна

Світовий рекорд. Легендарний постріл снайпера СБУСюжет


Світовий рекорд. Легендарний постріл снайпера СБУ

Снайпер контррозвідки СБУ влучив у російського офіцера з відстані у 3800 метрів, побивши попередній світовий рекорд.

Інформація про те що український снайпер встановив новий світовий рекорд з дальності пострілу з’явилась ще два тижні тому, але напередодні американське видання The Wall Street Journal підтвердило такий факт. Журналісти безпосередньо поспілкувались з В’ячеславом Ковальським – 58 річним снайпером підрозділу військової контррозвідки Служби безпеки України, який здійснив легендарний постріл.

Подробиці пострілу

За інформацією ЗМІ, Ковальський ліквідував російського офіцера з відстані у 3800 метрів, перевищивши попередній рекорд, встановлений у 2017 році членом канадських сил спеціального призначення в Іраку, на 260 метрів.

Як розповів снайпер, 18 листопада він разом з партнером, який розраховує відстань, швидкість вітру та інші змінні, облаштували позиції на березі річки недалеко від російських військових база в Херсонській області. Пара українських стрільців спостерігала за групами військових РФ, які рубали ліс. Коли до них прибув один з російських офіцерів, було прийнято рішення стріляти.

Напарник Ковальського використав лазер для вимірювання відстані до противника. Потім, за допомогою спеціального програмного забезпечення та метеорологічних даних, дійшов висновку, що сильний вітер може зрушити кулю приблизно на 60 метрів від її траєкторії. Окрім цього враховувались вологість і температура, які впливають на швидкість польоту кулі.

Журналісти зазначають, що для пострілів на далекі відстані слід враховувати навіть обертання та кривизну Землі.

Використовуючи всі ці параметри, Ковальський спочатку випробував постріл на відстані приблизно 300 метрів збоку від мішені. Напарник сказав йому, що це був промах, бо вони неправильно врахували швидкість вітру. Але снайпер швидко скинув, перезарядив і знову прицілився.

“Треба (стріляти) негайно, тому що вітер постійно змінюється”, – сказав Ковальський. 

Зазначимо, що цей момент зафіксував на відео напарник снайпера. На кадрах видно, як російський офіцер жестикулює підлеглим, які зібралися навколо нього і після цього для Ковальського пролунала команда стріляти.

На відео видно проміжок між пострілом і влучанням в дев’ять секунд. Пізніше американський експерт з балістики Бред Міллард виміряв час пострілу на кадрах і підтвердив його достовірність.

Також, як зазначило видання, снайпер завжди наводить ствол над ціллю, оскільки сила тяжіння змушує кулю опускатись вниз. Постріл Ковальського був схожий на міні-артилерійський снаряд, який пролетів на висоті понад близько 100 метрів над рівнем цілі, перш ніж влучити в російського офіцера.

Скептицизм щодо пострілу українця

Водночас The Wall Street Journal зазначає, що дехто скептично ставиться до того, що постріл Ковальського став рекордним. Той же Бред Міллард, який розробляє програмне забезпечення для перевірки балістики зброї, каже, що він сумнівається, як українська снайперська команда точно знає, що російського офіцера було вбито.

На це Ковальський відповідає, що куля влучила у область грудей або живота росіянина. Снайпер визнає, що багато разів переглядав відео і упевнений, що військовий РФ загинув. За його словами, куля, яку вони використали, була настільки великою та летіла з такою швидкістю, що вижити після цього неможливо.

“Немає шансів, що він вижив”, – сказав Ковальський журналістам.

 wsj.com

Видання зазначає, що відсутність точного підтвердження смертельного пострілу, ймовірно, призведе до подальшого скепсису. Як приклад ЗМІ наводить приклад британського снайпера Крейга Харрісона. Його рекорд в Афганістані в 2009 році підтвердили лише тоді, коли британські військові найшли два трупа цілей Харрісона.

Володар обрію

Також Ковальський розповів журналістам, що використовує українську зброю та набої. Зокрема, кулі 12,7×114 HL для снайпера виготовляє на замовлення один з українських зброярів. Він має снаряд, подібний до канадського, але більший корпус, який може вмістити більше пороху, що робить його швидшим.

А стріляв Ковальський із гвинтівки Володар Обрію – це мультикаліберна снайперська гвинтівка, що розроблена однойменною українською компанією за участю ще двох іноземних – американської Bartlein Barrels та британської ARC Ballistics.

 wsj.com

Стрілець і його напарник дивуються, чому існує стільки скепсису щодо пострілу на таку відстань, адже раніше вони вражали такі мішені (хоча вони були нерухомі) на змаганнях.

Виявляється двоє чоловіків не звичайні снайпери. Ковальський – колишній бізнесмен та стрілець-спортсмен, який десятиліттями перемагав на змаганнях зі стрільби на дальню дистанцію в Європі та Північній Америці. А свого напарника він зустрів під час таких змагань в Україні. Коли почалося повномасштабне вторгнення РФ обоє пішли захищати країну добровольцями.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button