Україна

Суховантаж HELT, використовуваний кораблями РФ як щит, затонув

Суховантаж HELT, використовуваний кораблями РФ як щит, затонув

Фото: vesselfinder.com

Суховантаж HELT

Російські військові відкрито погрожують застосуванням зброї кожному цивільному судну, яке має право мирного проходу, заявили в ДПСУ.

 

У середу, 2 березня, російські військові вбили громадянина Бангладеш на судні Banglar Samriddhi, яке знаходилося на рейді біля Миколаєва, а напередодні захопили в заручники суховантажне судно HELT. Про це повідомила Держприкордонслужба України у Facebook.

 

За останніми даними агентства Reuters із посиланням на співробітника Vista Shipping Agency, естонське судно HELT затонуло біля порту Одеси, ймовірно, підірвавшись на міні.

 

За словами менеджера компанії, два члени екіпажу перебувають на плоту, ще четверо зникли.

 

Як зазначили у ДПС, противник використав HELT як щит, щоб ховатися за ним від українських протикорабельних засобів.

 

Наголошується, що в середу, 2 березня, кораблі ВМФ РФ неодноразово диктували незаконні вимоги та погрози через відкритий канал безпеки судноплавства, зокрема, про заборону стоянки на зовнішньому рейді українських чорноморських портів від Дунаю до Скадовська.

 

“Російські військові пірати відкрито погрожують застосуванням зброї кожному цивільному судну, яке має право мирного проходу, називаючи їх терористичною загрозою”, – зазначили прикордонники.

 

За даними ДПС, прикриваючись цивільними суднами, захопленими в заручники, військово-морський флот РФ намагається “підступно підкрадатися до українського узбережжя”.

 

“За тиждень війни пірати Чорного моря захопили в заручники чотири судна, одне з яких – танкер Афіна під загрозами застосування зброї змусили вийти із територіальних вод Румунії – країни НАТО”, – розповіли у Держприкордонслужбі.

 

Крім того, під час спроб обстріляти південні регіони України російські військові розстрілюють цивільні судна.

 

“З початку війни вони влучили в чотири іноземних судна (є вбиті та поранені). У найближчій зоні України продовжує горіти танкер MILLENNIUM SPIRIT із 600 тоннами дизпалива. У танкер 25 лютого поцілила російська ракета. Поранений екіпаж був евакуйований морською пошуково-рятувальною службою. ВМФ РФ не дає можливості загасити пожежу і не допустити екологічної катастрофи через розлив пального”, – заявили у прикордонній службі.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button